Reflexen går över till digital teknik

Reflexen i Kärrtorps centrum kommer även i framtiden att kunna erbjuda biografbesökare spänning och äventyr två gånger i veckan.

Den 3 februari inviger biografen en ny digital projektor – en förutsättning för att kunna visa nya filmer, eftersom branschen just nu genomgår ett teknikskifte.

– Bio har under hundra år inneburit att man skickat runt stora 35-millimeters filmrullar. Nu skickas filmerna på ett usb-minne eller en liten hårddisk i stället, berättar Emelie Sundberg som är ordförande för Skarpnäcks Filmstudio och sitter i biografens programråd.

Reflexen, som drivs av Skarpnäcks Kulturkommitté, har funnits sedan 1977.

Föreningen har fått större delen av pengarna till den nya projektorn, som kostar cirka 500 000 kronor, i bidrag men har även finansierat en mindre del via lån.

– Vi har haft tur. Vi har sökt och fått bidrag från kulturförvaltningen i Stockholm och dessutom statliga pengar från Filminstitutet. Det är vi jätteglada för.

I och med investeringen kommer Reflexen att kunna spara pengar i framtiden.

– Vi ser en vinst på sikt. I dag är filmtransporterna jättedyra och en stor del av våra utgifter. Ett usb-minne blir betydligt billigare.Och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta ha samma publikunderlag så att vi kan betala igen.

Den 3 februari visas ”Lilla Anna & långa farbrorn” klockan 13 och ”Äta sova dö”, klockan 15. Klockan 19 inviger Kristina Lutz den nya projektorn och därefter visas ”Les Misérables”.

Nu skickas filmerna på ett usb-minne eller en liten hårddisk i stället.Emelie Sundberg, skarpnäck filmstudio