Regatta med plask och lek

Jackie, 2 år, sjösätter en liten segelbåt med stor förtjusning.
Jackie, 2 år, sjösätter en liten segelbåt med stor förtjusning.
Karlaplans regatta är modern klassiker där barn snickrar båtar, leker i vattnet och tävlar om vem som kan ro snabbast över fontänen i en gummibåt.

– På 80-talet låg det bara en brädhög som barnen fick snickra sin egen roddbåt av, säger parklekschefen Björn Lansky.

Skrik och skratt avlöste varandra vid regattan i Karlaplans fontän i torsdags. En liten flicka kommenterade sin insats i gummibåts­tävlingen:

– Det var lite svårt för jag blev dyngblöt om byxorna! Men vi kom tvåa, sa hon innan hennes lagkamrat fyllde i:

– Nu ska vi snickra en båt!

En bit bort sjösatte 2-åriga ­Jackie en liten segelbåt av en träplanka med stor förtjusning.

I över 25 år har tävlingarna och festligheterna hållits på Karlaplan. Regattan består dels av målning och snickring av småbåtar som sjösätts – och dels av en tävling där det gäller att ro över dammen så snabbt som möjligt.

– Jag vet inte exakt när det började, men när jag började jobba här 1990 hade det hållit på några år, säger Björn Lansky som är chef för parkleken i Humlegården.

– Jag brukar säga att vi håller det här för att fira att skolan börjar. Barnen är väl kanske inte riktigt överrens på just den punkten, fortsätter han och skrattar.

Östermalms tre parklekar håller i båttävlingen som hållits sedan 80-talet – med undantag för ett år då det inte fanns något vatten i bassängen.

– Nu för tiden är det väldigt ordnat och vi fixar roddbåtar i plast som man får låna, men när det började var det andra tider. På 80-talet låg det bara en brädhög vid fontänen som barnen fick snickra sin egen båt av. Det skulle aldrig gå i dag, säger Björn Lansky.

I torsdags fixade arrangörerna alltså roddbåtar åt deltagarna. På så sätt behövde ingen riskera att gå på fontänens botten där det ibland kan ligga glas och annat skräp.

– I roddet har det blivit mindre fokus på tävlandet nu för tiden. Förut var det semifinaler och f­inal, nu är det mer att man får tävla mot sina vänner, säger Björn Lansky.

Alla var välkomna i torsdags oavsett vilken stadsdel man bor i och hur gammal man är.

– Men det blir yngre och yngre barn för varje år. Nu för tiden är det mest nioåringar och nedåt. Men jag brukar säga att alla får komma till parklekarna, bara man är snäll, säger Björn Lansky.