Välj ditt område
pengar
Rotavdraget har minskat med 52 miljoner i Botkyrka

Regeländring anledning till minskat rotavdrag

Nyheter Utnyttjandet av rut- och rotavdrag minskade totalt i landet med 8,3 miljarder under 2016. I Botkyrka har rotavdraget halverats från från 2015, förra året betalades det ut 60 miljoner kronor.

Totalt i landet betalades 15 miljoner kronor ut i rot- och rutavdrag under 2016, 11,2 miljarder i rotavdrag och 3,7 miljarder i rutavdrag. Överlag har utnyttjandet av avdragen minskat sedan 2015 med 8,3 miljarder, något som kan bero på regeländringar.

– En orsak till minskade utbetalningar för rotarbeten är att reglerna har ändrats. År 2016 fick man skattereduktion med 30 procent av arbetskostnaden för rotarbeten istället för som tidigare 50 procent. Men minskningen är större än den rent matematiska effekten av sänkt skattereduktion för rotarbete, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

I Botkyrka har rotavdragets belopp minskat med 52 miljoner miljoner kronor. Från 112 miljoner 2015 till 60 miljoner 2016. Antalet som utnyttjar avdragen har minskat med nästan tusen hushåll.

Rutavdraget har däremot ökat i kommunen, från nästa 18 miljoner kronor i bidrag som betalades ut 2015 till drygt 20 miljoner kronor 2016. Antalet användare ökade med nästan 700 hushåll. En anledning till ökningen av antalet användare av rutavdraget kan bero på att fler arbetsinsatser numera ingår i avdraget, bland annat reperation och underhåll av vitvaror.

Läs fler nyheter:

4200 nya bostäder i Kungens kurva

Knivbeväpnade män rånade man i Tumba 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Visst blev det dubbla guld för Art Kosol!

Nöje

Nytorgsfesten: ”Nästa år blir det större”

Nyheter

Tenstaskotten: ”Inte uppsåtligt dödande”

Nyheter

Polisen bötfäller fartsyndare vid skolor

Nyheter

Lyxlägenheter och finkrog i ny skrapa

Morgonkollen

Man knivhuggen till döds i Jordbro