ANNONS

Regeringen säger nej till delning av Botkyrka

Anders Thorén, Tullingepartiet. Nejet i folkomröstningen verkar som en delning av Botkyrka är långt borta. Anderkan inte gå många steg genom Tullinge centrum innan folk ropar på honom och undrar hur de ska gå vidare nu efter omröstningen. 
- Vi kämpar på. Vi fortsätter jobba för att bli en egen kommun. svarar han de som frågar.
Tullingepartiets ledare Anders Thorén inför folkomröstningen hösten 2014.
Regeringens beslut att säga nej till delning av Botkyrka kommun kom 18 maj.
Regeringens beslut på pränt.
Regeringen har sagt sitt om att bilda en egen kommun i Tullinge. Finansdepartementet fastslår Kammarkollegiets nej.
ANNONS

Beslutet kom genom civilministern Ardalan Shekarabi (S) på Finansdepartementet den 18 maj.

Regeringens beslut att säga nej till delning av Botkyrka kommun kom 18 maj.

Beslutet från regeringen på pränt.

– Jag har precis läst beslutet. Men vi kommer att fortsätta jobba för en egen kommun. Det kanske blir ett regeringsskifte och då kan vi ha bättre chans. Sedan folkomröstningen har inget gått åt rätt håll i Botkyrka eller Tullinge, snarare tvärtom, säger Tullingepartiets gruppledare Anders Thorén.

I beslutet skriver Finansdepartementet kortfattat att man går på Kammarkollegiets linje.

Kammarkollegiet menade bland annat att dagens kommunindelning, det vill säga Botkyrka kommun, inte innebär några problem som skapandet av en egen kommun i Tullinge skulle bidra till att lösa.

Tullingepartiet har en annan syn på frågan och Anders Thorén tror att det är möjligt att en ny regering skulle kunna fatta ett annat beslut trots att den borgerliga regeringen under mandatperioden 2006-2010 sade nej till en tidigare ansökan från partiet.

– Men den ansökan byggde endast på en namninsamling. Nu finns en gedigen delningsutredning, av oberoende utredare från SKL (Sveriges kommuner och landsting), att luta sig mot och dessutom resultatet från folkomröstningen som klart och tydligt visar Tullingebornas vilja.