ANNONS

Regeringen kräver förarbevis för vattenskoter

körkort för vattenskoter - Tomas Eneroth (S) infrastrukturminister regeringen
Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) säger på en pressträff under torsdagen att det nu får vara slutlekt med vattenskotrarna.
Regeringen sätter ner foten – nu får det vara nog med busåkandet med vattenskoter.
Åtgärden kan bli både höjd åldersgräns och krav på förarbevis.
ANNONS

Regeringen har nu tröttnat på det vårdslösa åkandet med vattenskotrar. Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) säger på en pressträff under torsdagen att det nu får vara slutlekt.

– Flertalet olyckor sker bland de som är äldre. Men sen kan man fråga sig om barn ska köra något med en sådan betydande motorstyrka, säger Tomas Eneroth som svar på en fråga från Dagens Industri.

Åldersgräns och förarbevis

Tomas Eneroth (S) har nu gett Transportstyrelsen i uppdrag att eventuellt höja åldersgränsen för att få köra vattenskoter och dessutom se över om en obligatorisk utbildning samt förarbevis kan vara nödvändigt för att få köra. Det senare är troligen viktigare för att förhindra olyckor, skriver Aftonbladet.

”De kör som dårar”

För olyckor sker. I slutet av juni fördes två personer till sjukhus med skador de fått i samband med en skoterolycka i Karlbergskanalen. Polisen inledde en förundersökning om misstanke om narkotikabrott för eget bruk och om vårdslöshet i sjötrafik. Två skotrar togs i beslag.

– De kör som dårar och går ofta nära kanten. I går såg jag en ung kille som höll på med mobilen samtidigt som han körde. Jag har bara väntat på att det ska smälla, säger Malin Haag Petrini, som ofta badar vid Hornsbergs strand.

kung, vattenskoterolycka. Två till sjukhus efter vattenskoterolycka i Karlbergskanalen på Kungsholmen. Vad tycker lokalbor om vattenskotrarnas närvaro? Malin Haag Petrini med dottern Vanja Jannes Petrini badar vid Hornsberg. Mamman är mycket störd av osäkerheten som vattenskotrarna skapar. "De blåser bara på. De kör som dårar."

Malin Haag Petrini hade bara väntat på att olyckan vid Karlbergskanalen skulle inträffa. Foto: Christian Lärk.

Uppdrag fram till hösten

Regeringens vill att utbildningen ska lära blivande förare var man får köra vattenskoter och hur man kör utan att störa andra. Transportstyrelsen ska dessutom överväga sanktioner och kontrollmöjligheter för både förare och uthyrare.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning välkomnar beskedet från regeringen.

ANNONS

– Vi har haft problem länge här med vattenskotrar, framför allt i Hornsbergs strand, säger stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

Han menar att det här även lär ge polis och kustbevakning större befogenhet be om förarbevis och högre krav lär ställas på de som hyr ut skotrarna.

I höst, den 1 oktober, ska Transportstyrelsen redovisa sina slutsatser.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.