Regeringens besked: vill begränsa spelreklamen

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och regeringen vill förbjuda spelreklamen i Sverige
Civilminister Ardalen Shekarabi (S) och regeringen vill förbjuda spelreklamen.
Regeringen tillsätter en utredning för att begränsa eller i viss mån förbjuda reklam för det som de kallar "farligt spel". Något som kan påverka den hårt kritiserade spelreklamen i Stockholms kollektivtrafik.
Det meddelade civilministern Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens under onsdagen.

Spelreklamen i Sverige har fått svidande kritik från flera håll, och tidigare under året hotade civilminister Ardalan Shekarabi (S) med tvingande åtgärder om inte spelbolagen visade på förändring.

Nu verkar det som om gränsen är nådd för Shekarabi och regeringen som tillsätter en utredning för att begränsa spelreklamen.

– Situationen är ohållbar både när det gäller innehåll och omfattning. Som läget är nu kan vi inte skydda konsumenterna tillräckligt bra, sa Ardalan Shekarabi när han meddelade beslutet på onsdagens presskonferens.

Mitt i har tidigare skrivit om spelreklamen i SL-trafiken som efter årsskiftet blossat upp rejält. Något som väckt starka åsikter hos resenärer och stockholmare.

Nya spellagen måste justeras

Det var den nya spellagen – som infördes vid just  årsskiftet – som gjorde det möjligt för kasinobolagen att annonsera i Stockholms kollektivtrafik.

Den nya lagen kräver bland annat att bolagen ska ha licens för att bedriva sin verksamhet, något som många beviljats.

Den har även gjort det lättare för konsumenter att avstå spel genom att ”stänga av sig själva” genom ett nytt system. Något som 30 000 personer gjort sedan årsskiftet.

– Vi har sett att färre personer spelar, men de som spelar gör det för betydligt mer pengar, säger Ardalan Shekarabi.

Utredaren får fria tyglar

Utvecklingen gör nu att regeringen vill dra i handbromsen.

Enligt Shekarabi kan den nya utredningen innebära att spelbolagen tvingas till ”skärpta krav på information” eller att marknadsföring av vissa typer av spel begränsas.

– Utredaren får ett öppet mandat att föreslå olika lösningar, säger han.

Tidigare under året bad han marknaden att själva komma med ett förslag på självreglering senast den 31 mars.

Ett förslag inkom, men var inte tillräckligt bra enligt civilministern.

– Den svenska staten har återtagit kontrollen över spelmarknaden. Svenska staten är tillbaka på spelmarknaden, säger Ardalan Shekarabi.