Förra året träffade Mitt i Alexander Bergström och sonen Ebbe som var bland de första att hitta hit. "En del låntagare kommer en gång i veckan, andra mer sällan" säger Josefin Skugge som på bilden registrerar deras lån.
Angie Gray
Leksaksbiblioteket är Stockholms enda. Ett år efter öppningen har bortåt 150 familjer skaffat lånekort. De ger rätt att låna leksaker, spel och annan utrustning.
– De flesta kommer från Skarpnäck, Bagarmossen och Kärrtorp. Men folk kommer även från andra orter. Vi har bland annat låntagare från innerstan, Årsta, Bandhagen, Rågsved och Farsta, säger Josefin Skugge.
Inom ramen för ett skolprojekt grundade hon den ideella föreningen bakom biblioteket tillsammans med andra volontärer.
En skylt visar ingången till leksaksbiblioteket som inte har bästa skyltläge, utan ligger på en innergård. Ändå hittar alltfler låntagare hit.
Angie Gray
Passerade 1 000
På premiärdagen förra året hade leksaksbiblioteket 406 stycken artiklar uppställda i lokalen, som ligger på en innergård inte långt från Skarpnäcks kulturhus. Utöver dem fanns lite på lager.
– Nu har vi precis passerat 1 000 artiklar, säger Josefin Skugge.
Den 15 februari ska ettåringen firas med kalas. Det blir fika, ansiktsmålning och fiskdamm. Det sistnämnda kommer även presenteras i form av en ny artikel som finns för hemlån. Sedan är det också invigning av en ny avdelning med bärsjalar och bärselar.
Vi hoppas att någon eller några kan få lön.
– Du kan vilja ha olika typer beroende på hur stort barnet är. Vi upplever att många har lite svårt att hitta rätt. För dessa kommer vi ha tre månaders lånetid till skillnad från standarden som är fyra veckor med möjlighet till omlån.
Tittar på Göteborg
Efter ett år har leksaksbibliotekets organisation och rutiner hunnit sätta sig. Alla volontärer jobbar helt ideellt.
– Vi hoppas att någon eller några kan få lön, säger Josefin Skugge som lägger ungefär 3,5 dag i veckan på verksamheten.
Därför tänker man nu uppvakta både tjänstemän och politiker i frågan. I fjol fick man ett bidrag på 5 000 kronor av stadsdelsförvaltningen. Vid sidan av det upplåter kommunägda Stockholmshem lokalen gratis.
I Göteborg finns bidrag att söka för föreningar som jobbar med hållbarhet genom verksamheter i cirkulär ekonomi och delningsekonomi.
– Vi skulle behöva någon form av verksamhetsstöd för att kunna driva verksamheten och det den bidrar med vidare, säger Josefin Skugge.