ANNONS

Regeringen tillsätter utredning om NKS

Regeringen tillsätter "en kriskommission" om Nya Karolinska i Solna.
– Jag hade gärna sett att Moderaterna tagit tag i den här frågan för ett år sedan, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.
ANNONS

Turerna kring det nya sjukhuset i Solna har varit många och den senaste tiden har flera avslöjanden skett. SvD har bland annat granskat det kritiserade OPS-avtalet och DN har den senaste tiden granskat sjukhusets relationer till bolaget BCG.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är bland annat kritisk till att skattepengar går till dyra konsulter.

– Vi tillsätter en utredning för att kunna lära av det som har hänt och på så sätt säkerställa att det inte sker igen, säger Andersson (S) till Expressen-TV.

Regeringen vill att utredningen ska vara klar 1 mars 2019.

– Skatteslöseriet och skandalerna kring Nya Karolinska får aldrig upprepas. Alliansen som styr landstinget har motsatt sig en krrskommission, så jag välkomnar att regeringen nu tillsätter en granskning, säger Erika Ullberg (S), oppositionsråd i landstinget, till Mitt i.


Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) för en kommentar. Hon skickar istället ett brett pressutskick där hon välkomnar regeringens besked.

Svenonius skriver att hon ser regeringens utspel som en inbjudan till debatt.

– Jag välkomnar regeringens nyväckta intresse för hur svensk sjukvård mår och tolkar dagens utspel som en inbjudan till debatt, säger Svenonius i utskicket.

Hon påpekar även att det nu pågår flera utredningar och utvärderingar av NKS – något Moderaterna i landstinget brukar lyfta fram som ett svar på Ullbergs ovan framförda kritik.

Svenonius skriftliga svar präglas också av att flytta fokus från vården i Stockholm till vården i hela landet.

– Vi har ett nationellt problem med växande vårdköer och landsting som dras med stora underskott som gör att patienter far illa, säger Svenonius (M).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.