ANNONS

Läns-S vill att regerings-S betalar superbuss

Jens Sjöström och en skiss
Jens Sjöström (S) och en skiss från 2016 gjord av WSP, Skanska och Scania.
Socialdemokraterna i landstinget och i länets kommuner har gått samman. De vill att partikompisarna i regeringen satsar pengar på en superbuss runt hela Stockholm – från Täby till Tyresö.
– Det är dags, säger Jens Sjöström (S), landstingspolitiker.
ANNONS

I sommar går regeringens nationella investeringsplan för trafik ut på remiss.

Staten planerar att investera 600 miljarder kronor under perioden 2018-2029 och Socialdemokraterna i Stockholms län hoppas nu få del av den potten.

Därför har S-politiker i landstinget och i länets kommuner gjort en gemensam prioritering av infrastrukturprojekt i regionen. Listan har de skickat till partikompisarna i regeringen i hopp om medfinansiering.

Nummer ett på önskelistan är en ”superbuss”.

– En tvärförbindelse av det här slaget skulle för första gången på riktigt konkurrera med bilen, säger Jens Sjöström (S), oppositionsråd i landstinget.

Superbusslinjen runt Stockholm kallas för ”Stockholmsbågen” och flera konkreta förslag finns.

Den ska gå från Täby i norr till Tyresö i söder via Förbifart Stockholm i väst.

ANNONS

Ska binda Stockholm samman

Jens Sjöström (S) ser flera nyttor: Kortade restider, förbättrad miljö, bostadsbyggande samt att den ska binda samman olika delar av Stockholm.

Karta på Stockholmsbågen

Stockholmsbågen utifrån trafikförvaltningens utredning. Grafik: Mitt i

– Det här skulle skapa ett helt nytt rörelsemönster mellan våra regionala kärnor och skapa förutsättningar för mer jämlik utveckling i hela regionen.

I fjol släppte WSP, Skanska och Scania en vision om hur superbussen skulle kunna byggas och landstingets egen förvaltning har räknat på projektet och kommit fram till att den skulle kosta 8,1 miljarder kronor att bygga.

– Vi tycker det är dags att satsa på ett nytt trafiksystem i Stockholm jämte de spårsatsningar vi också väljer att prioritera, säger Jens Sjöström (S).

Förutom Stockholmsbågen ligger även fyrspår till Uppsala samt tunnelbana mellan Barkarby och Hjulsta högst upp på S-politikernas lista över infrastruktursatsningar i Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.