ANNONS

Regifta gärna – men gör det rätt

Ge bort klapparna du inte vill ha.
Ge bort klapparna du inte vill ha.
<b>Vad tycker du om att regifta saker? </b>"Det är väl bra om presenten kommer till glädje för någon annan. Jag kommer inte på rak arm på någon gång då jag själv gjort det. Marianne Nordin, 69, Vällingby.
<b>Vad tycker du om att regifta saker? </b>"Det är väl bra om presenten kommer till glädje för någon annan. Jag kommer inte på rak arm på någon gång då jag själv gjort det. Marianne Nordin, 69, Vällingby.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Det är helt ok för mig. Jag gav bort ett tvåvåningskakfat i muffins till min tjejs farsa. Den fick senare själv tillbaka som en gåva.&quot; Patrik Bergh, 33, Söderort.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Det är helt ok för mig. Jag gav bort ett tvåvåningskakfat i muffins till min tjejs farsa. Den fick senare själv tillbaka som en gåva." Patrik Bergh, 33, Söderort.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Det är så bra. Det gör jag själv. Till exempel har jag fått många sovstrumpor som är fula. De har jag gett vidare till kompisar.&quot; Saskia Cort, 24, Årsta.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Det är så bra. Det gör jag själv. Till exempel har jag fått många sovstrumpor som är fula. De har jag gett vidare till kompisar." Saskia Cort, 24, Årsta.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Det är väl bra. Annars blir ju presenten liggande. Om jag får en bok som jag redan har brukar jag ge den till någon som inte har läst den.&quot; Olle Hellström, 80, Årsta.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Det är väl bra. Annars blir ju presenten liggande. Om jag får en bok som jag redan har brukar jag ge den till någon som inte har läst den." Olle Hellström, 80, Årsta.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Jag har aldrig gjort så, jag brukar vara glad för det jag får. Jo, förresten så gav jag en bok till min son som jag själv hade fått.&quot; Ricke Asp, 47, Nacka.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Jag har aldrig gjort så, jag brukar vara glad för det jag får. Jo, förresten så gav jag en bok till min son som jag själv hade fått." Ricke Asp, 47, Nacka.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Ja, det är bra om presenten kommer någon annan till nytta. Det är mer hållbart än att köpa nya saker hela tiden. Men jag vet inte om min fru skulle uppskatta om jag ger vidare det jag fått från henne.&quot; Björn Owen Glad, 34, Årsta.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Ja, det är bra om presenten kommer någon annan till nytta. Det är mer hållbart än att köpa nya saker hela tiden. Men jag vet inte om min fru skulle uppskatta om jag ger vidare det jag fått från henne." Björn Owen Glad, 34, Årsta.
&lt;b&gt;Vad tycker du om att regifta saker?&lt;/b&gt; &quot;Det skulle jag inte göra själv. Det var ju inte menat för den personen från början så det känns oärligt på något sätt.&quot; Marcus Andersson, 25, Södertälje.
<b>Vad tycker du om att regifta saker?</b> "Det skulle jag inte göra själv. Det var ju inte menat för den personen från början så det känns oärligt på något sätt." Marcus Andersson, 25, Södertälje.
Fick du en mugg, vinflaska eller kanske en tröja i julklapp som du inte önskat dig? Att regifta presenten ligger i tiden. Men tänk på att vissa saker passar bättre att ge vidare än andra.
ANNONS

Redan 1995 förekom begreppet ”regifting” i ett avsnitt av tv-serien Seinfeld. Jerry Seinfeld ger bort två biljetter till Super Bowlfinalen till sin bekant Tim Whatley. Han ger då Jerry en inslagen etikettskrivare. Men Elaine är säker på att hon gett samma etikettskrivare till Tim Whatley och han blir anklagad för att vara en regifter.

När vi frågar folk på stan vad de tycker om regifting går meningarna isär. En del ställer sig lite främmande till begreppet och säger sig nästan aldrig ha gjort det. Andra tycker det är strålande, inte minst ur miljösynpunkt.

Söderortsbon Kalle berättar att hans flickvän gav bort en chokladask till sin åldrande far förrförra julen. Förra julen fick hon tillbaka samma chokladask inslagen, vilket kändes sådär.

Choklad, bröd och andra färskvaror lämpar sig generellt dåligt för att regifta, tycker Dagens Nyheters folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Det ska hellre vara mer neutrala saker som böcker, fat, grytor eller andra hushållsföremål.

– Det ska inte gärna vara personligt valda kläder, säger hon.

Hur man förhåller sig till gåvor och om det är okej att regifta, är något hon fått allt fler frågor om på senare tid.

– Jag får ofta frågor om det här. Problemet, om man vill göra det till ett sådant, är att vi i dag inte ser gåvor som de överraskningar och den glädje de ska vara, utan som ett svar på något slags beställning. Det är ungefär: ”Jag vill bara ha det som jag verkligen vill ha och det ska jag också få”. Men gåvor är inga rättigheter.

Det gäller att regifta med fingertoppskänsla. Saker får såklart inte vara öppnade och det gäller att inte ge tillbaka samma gåva till originalgivaren. Det kan vara viktigt att någon inte får reda på vad man gör med presenten. Eller också är man öppen med det.

– Om det är en vidsynt givare kan man säga att det är en jättefin present som man redan har en likadan utav. Då kan man fråga om det är okej att man ger den vidare till någon som behöver den, säger Magdalena Ribbing som också ger ett tydligt råd när det gäller presenter från barn.

ANNONS

– När givaren är ett barn får man aldrig någonsin ge presenten vidare. Inte heller när givaren skulle kunna se sin gåva hos någon annan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.