”Rummet belamrat med bland annat spis”. ”Stor risk för smittöverföring om dessa produkter används”. ”Utsidan fläckig av smuts.”

Det är några av formuleringarna i dokumenten från Region Stockholm där de bryter avtalet med vårdcentralen Doktorteam i Orminge. Beslutet togs efter ett spontant besökt på vårdcentralen av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och avtalets sista dag var den 30 juni.

Förvaltningen konstaterar ”mycket allvarliga och omfattande patientsäkerhetsbrister”. Bland annat står det att hjärtstartaren saknade batteri, ingen handdesinfektion fanns och lokalerna var stökiga och smutsiga.

Vidare står det att de flesta läkemedel hade utgånget dat­um och att verksamheten visade stora brister i kunskap om smitta. En i personalen hade luvtröja och mjukisbyxor och flera av behandlingsrummen var ingrodda av smuts.

De patienter som varit listade på vårdcentralen har blivit erbjudna att lista sig hos andra verksamheter.

De patienter som varit listade på vårdcentralen har blivit erbjudna att lista sig hos andra verksamheter.

Johannes Äng

Enligt verksamhetschefen ska stöket bero på att de nyligen fått fönstren utbytta, men regionen skriver att det är uppenbart att brister mot patienternas säkerhet har funnits i flera år.

900 fick byta vårdcentral

Till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver förvaltningen att vårdcentralen även verkar bedriva annan verksamhet, då de marknadsför botoxbehandlingar och vaccinationer.

Det var inte första gången som regionen uppmärksammade brister på vårdcen­tralen. I ett mejl till Mitt i från enheten för allmänmedicin skriver de att det bland annat har varit svårt att få in information och underlag.

Hur vanligt är det med allvarliga brister på vårdcentraler i Stockholm?

”Utifrån de uppföljningar som förvaltningen hittills genomfört är det inte vanligt förekommande.”

Verksamheten ligger i centrala Orminge.

Verksamheten ligger i centrala Orminge.

Johannes Äng

Knappt 900 personer var listade på mottagningen när avtalet bröts. Förvaltningen skickade den 29 maj ut ett brev till samtliga listade med information om att verksamheten enligt avtalet avvecklas.

Mitt i har varit i kontakt med en representant för Doktorteam vårdcentral som avböjer intervju.