– Varför köpa ett privat bolag för flera hundra miljoner kronor, samtidigt som det görs omfattande nedskärningar i vård och kollektivtrafik? frågade hon vid regionfullmäktiges senaste sammanträde.

Pengarna kan användas bättre, anser hon, och sedan är ju inte driften gratis, vare sig man äger eller köper tjänsten:

– Det finns inget mervärde i att äga Medhelp, tvärt om tvingas regionen låna till köpet med räntekostnader på 10-20 miljoner kronor om året som följd, säger Irene Svenonius.

Får inte ta över

Att Region Stockholm vill "ta hem" och driva sjukvårdsrådgivningen på telefon i egen regi har stått klart sedan valet 2022.

Frågan har nu utretts, och två alternativ har tagits fram: Starta en ny egen rådgivning från grunden eller ta över befintlig verksamhet.

Det första alternativet tar tid och blir dyrt. Och det andra går inte heller: Förvaltningen skriver att det saknas förutsättningar att genomföra en verksamhetsövergång i det förslag som lagts fram i primärvårdsnämnden.

Då återstår bara att köpa bolaget, enligt styret den mest konstnadseffektiva lösningen.

– Summan för köpet är inte offentlig, men de siffror som du nämner är inte de jag har hört, sade Christine Lorne (C) som svar på Irene Svenonius kritik.

Ökad styrning

Att ta över sjukvårdsrådgivningen gör att regionen bättre kan styra över den. Det ska också minska hänvisningarna till akuten, enligt Lorne, och kunna ge synergieffekter med dirigering och prioritering av ambulanser och läkarbilar.

Dessutom har sjuksköterskorna i rådgivningen tillgång till patientjournaler om den sker i egen regi.