ANNONS

Svenonius (M) krav: Pausa betalningar till fattiga regioner

Irene Svenonius intervjuad vid Landstingshuset.
Finansregionråd Irene Svenonius (M) skickade under onsdagen in krav till regeringen där Stockholm slipper betala i utjämningssystemet.
Region Stockholm vill pausa sina utbetalningarna till andra delar av landet och kräver att i stället staten står för utbetalningarna i det så kallade utjämningssystemet.
ANNONS

I ett krav till regeringen skriver finansregionrådet Irene Svenonius (M) att stockholmarnas betalningar i det nationella utjämningssystemet, där pengar omfördelas från rikare till fattigare kommuner och regioner, är en för tung börda under rådande coronapandemi och måste därför pausas.

Hon menar att det är orimligt att Stockholmsregionen, som är den enda regionen som förlorar pengar på systemet, måste betala under ett så kritiskt läge och att staten i stället måste gå in och täcka upp.

– Det är orimligt att vi som ensam region ska bära hela utjämningssystemet på våra axlar när vi samtidigt ska betala tillbaka en vårdskuld och få ordning på ekonomin. Vi har haft det största utbrottet av covid-19, enorma kostnader, enorma intäktsbortfall och vi ser att den ekonomiska påverkan av covid-19 kommer att landa på uppåt tio miljarder kronor för oss under två år, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.