ANNONS

Regionsoppositionen och SD kritiserar nedlagda husläkarbeslutet

Regionrådscollage: Tobias Nässén, regionråd moderaterna, Talla Alkurdi, oppositionsregionråd socialdemokraterna, Gabriel Kroon, gruppledare sverigedemokraterna
Region Stockholm planerar fortfarande att flytten av närakuten till Sollentuna sjukhus ska göras innan nyår.
Regionsråd från S och SD är kritiska till att det inte blir någon husläkarjour på Löwenströmska sjukhuset. Enligt Moderaterna bakom beslutet riskerade vårdgivarna att bli avtalslösa och Väsby stå utan husläkarmottagningar.
ANNONS

I somras beslutade Region Stockholm att en husläkarjour med vård på kvällar och helger skulle öppnas i Väsby när Löwets närakut flyttar till Sollentuna sjukhus.

Enligt avtalet skulle fyra vårdgivare i Väsby driva jouren tillsammans men Capio vårdcentral Väsby, Runby vårdcentral och Östra vårdcentralen tackade nej.

Ingen husläkarjour ersätter närakuten på Löwenströmska

– Det handlar om ersättningsnivå, trots att vi var beredda att skapa en högre ersättning. Men det handlar också om personal och att de inte sett sig klara bemanningen på husläkarjouren, säger vård- och valfrihetsregionråd Tobias Nässén (M).

”Svek och brutet vallöfte”

De alliansledda kommunstyrelserna i Väsby och Sigtuna har uttryckt sin besvikelse. Men även från Region Stockholm reagerar politiker på beslutet.

– De hade det som ett vallöfte, samtidigt som Löwet inte kan fortsätta med vården de tidigare kunnat erbjuda. Nu fallerar det löftet. De sätter invånarna i en slags rävsax. Det är väl att beklaga att moderaterna inte har kontroll över läget i regionen. Det här är inte första exemplet på att det skapas vita fläckar i vården, säger oppositionsregionråd Talla Alkurdi (S).

Klart: Husläkarjour ersätter när Löwenströmskas närakut flyttar

ANNONS

Även Sverigedemokraterna säger att beslutet är ett svek. Samtidigt meddelar de att de vill se en husläkarjour inrättas i Sigtuna också.

– Vi föreslår att uppdraget om att upprätta en husläkarjour vidgas till att omfatta även Sigtuna kommun, med de närbelägna tätorterna Rosersberg och Märsta. Dessutom kan med fördel Rotebro i den norra delen av Sollentuna kommun ingå i underlaget för en husläkarjour i centrala Upplands Väsby, med närhet till allmänna kommunikationer, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Region Stockholm.

Vårdcentralslöst Väsby

För att inte vårdgivarna skulle stå utan avtal om ungefär elva månader, och därmed inte få bedriva vård i Väsby, beslutar Region Stockholm under onsdagen att lägga ner förhandlingarna.

Tobias Nässén (M) är även ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämndens avtalsutskott, som ligger bakom beslutet om att husläkarjouren inte blir av.

– Vi vill gärna ha ett avtal om en husläkarjour med de här husläkarmottagningarna. Men när tre av fyra husläkarmottagningar säger nej till förändringen ser vi att det inte går att inrätta den här jouren som planerat. Nu när det inte gått jobbar vi på att människor som bor i Väsby ska få så bra vård som möjligt under dagtid, säger han.