ANNONS

Nya regler på väg – men kommer de att räcka?

Bara i undantagsfall kan man i framtiden få ha mobilen påslagen i domstol.
Bara i undantagsfall kan man i framtiden få ha mobilen påslagen i domstol.
En lagändring är på väg som ska göra det lättare för domare att hålla ordning under rättegången.
Därmed måste mobiltelefoner vara avstängda.
Men de skulle fortfarande få följa med in.
ANNONS

Redan i dag är det förbjudet att fotografera eller filma i en rättssal. Men nu finns ett förslag, en lagrådsremiss, från regeringen om skärpta regler för hur det ska gå till i domstolarna.

Det handlar bland annat om att det ska bli lättare för brottsoffer som känner sig hotade att delta i rättegångar genom videokonferens, att åhörare som stör ska kunna hänvisas till en sidosal och att den som utsätter förhörspersoner för påtryckningar ska kunna visas ut från domstolen. Fotoförbudet blir strängare så att man inte längre ska kunna fotografera in i rättssalen utifrån och elektronisk utrustning som åhörare har med sig ska som huvudregel vara avstängd och undanstoppad.

”Oacceptabelt”

Utredningen som ligger till grund för förslaget konstaterade att det är ”oacceptabelt att sådan utrustning används för att fotografera eller filma under sammanträden eller för att spela in rättens enskilda överläggningar. Ofta är det svårt för ordföranden att avgöra om någon använder elektronisk utrustning på ett otillåtet sätt eller inte”.  Samt att ”användningen av elektronisk utrustning är ett förhållandevis omfattande problem i domstolarna i dag.”

Men i regeringens förslag fortfarande kommer det alltså att vara tillåtet att ta mobiltelefonen med sig in i rättssalen även om åhörare som huvudregel måste stänga av den.

Är det då inte orimligt att mobiltelefoner får tas in i rättssalen?

– Det finns inte något sådant förslag i lagrådsremissen, säger kanslirådet Emil Karlsson på justitiedepartementet som varit med och skrivit förslaget.

När kan förslaget träda i kraft?

– Där har vi inget besked i dagsläget.

Chefsrådman Nina Stubbe var domare när 17-åringen filmade i Attunda tingsrätt i somras. På Mitt i:s fråga om det inte vore bättre om åhörare och andra som inte arbetar i rättssalen fick lämna sina mobiler utanför svarar hon att hon personligen inte skulle ha något emot det.

ANNONS

– Men det är upp till departementet att ändra reglerna, säger hon. Och för politikerna kan det vara något att fundera över.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.