Nya regler för trippen till tippen

Raili Nilsson och Dalia Darwash på återvinningscentralen i Salem.
Raili Nilsson och Dalia Darwash på återvinningscentralen i Salem.
En tripp till tippen brukar ingå i semesterplanerna. I sommar gäller nya regler på återvinningscentralerna.

Det är knappast någon drömresa. Eller en tripp du postar vykort från till släkt och vänner. Men på sommaren beger sig många till återvinningscentralen. Och när solen lyser är det vackert även här.

Svarta plastsäckar förbjudet

Men det finns ett par nyheter i år som besökare får tänka på innan de rullar in med byggmaterial, trädgårdsavfall och urstädade garage så att dammet yr.

– Du får inte fylla svarta plastsäckar som du slänger rakt ut här. Då får du tömma och visa innehållet. Annars är det risk att det kommer med kemikalier eller att folk slänger osorterat i säckarna. Sedan skickar vi med folk transparenta säckar hem, säger miljöarbetaren Cedomir Djordjevic.

Trädgårdsavfall

En som förstås har koll på det är Rönningebon Railii Nilsson som rullat in på tippen i Salem med Dalia Darwash och en kärra trädgårdsavfall.

– Jag är här kanske 3–4 gånger i veckan. Så jag är stammis. Det mesta sker genom jobbet, men jag brukar också åka hit privat och hjälpa andra, säger Raili Nilsson från Fågelsta i Salem.

Inga schaktmassor

Som trädgårdsentreprenör berörs hon inte direkt av de nya reglerna för företag. Sedan den 1 januari är det förbjudet för företagare att köra schaktmassor till återvinningscentralerna, detta på grund av att de inlämnade mängderna fördubblats på tio år. Företagen hänvisas istället till återvinningsanläggningen på Gladö i Huddinge.

– Vi kollar bilarna som kommer. Det har varit en del tjafs om det här och företagare som blir arga. En del företagare räknar inte med återvinningskostnaderna i sina offerter, säger Cedomir Djordcevic som annars jobbar som skådespelare.