Regn och turister ger klirr i kassan

Karl Nielsen och Sanna Verständig är två Vasastansbor som passar på att ta sig en öl på Tennstopet. Men under sommaren är det även många turister på krogarna.
Karl Nielsen och Sanna Verständig är två Vasastansbor som passar på att ta sig en öl på Tennstopet. Men under sommaren är det även många turister på krogarna.
Stekare och stammisar har ersatts av turister i gympadojor som gärna slinker in på en köttbulle-macka.

Stockholm är hetare än någonsin som turistmål – och det råder bråda dagar på Vasastans krogar.

Det dåliga vädret har gett extra klirr i kassan.

– Det har varit otroligt mycket folk så vi har verkligen gynnats av det dåliga vädret. Förra veckan hade vi full bemanning och samma försäljningssiffror i baren som i oktober, säger Anna Åberg, hovmästare på restaurang Riche.

Juli månad, spöregn, semester och Vasastans invånare flyr staden. Men i stället väller turisterna in, i fjol bokades nära 12 miljoner gästnätter i Stockholm och årets första halva var den bästa turistsäsongen någonsin i stadens historia, enligt siffror från Stockholms stad.

– Intresset för Stockholm ökar jättemycket, det är en destination som för många fortfarande anses som lite exotisk. Den blir mer och mer känd som en öppen och tolerant stad, som har mycket att erbjuda, säger Eva Camél Fuglseth på stadens eget turist- organ Stockholm Visitors Board.

Och att många hittar hit märks inte minst på restauranger och barer i krogtäta områden som Stureplan och Odenplan under sommarmånaderna.

– Det är en annan typ av gäster som kommer hit, nu har vi många turister från hotellen som kommer in med kartor i handen och vill prova köttbullar och ost och sill, berättar Anders Timell, som är källarmästare på Riche.

En rundringning som Lokaltidningen Mitt i har gjort till restaurangerna vid Stureplan och Kungsträdgården visar en liknande trend – det dåliga julivädret har gett en rekordhög omsättning och lyft i försäljningen.

Även i hjärtat av Vasastan kring Odenplan har många restauranger upplevt en ovanligt bra sommar.

– Vi har haft riktigt bra dagar för att vara juli, det är rätt mycket folk på kvällarna och fullsatt. Det är fortfarande en hel del stammisar men uppblandat med turister som hittar hit, säger Lotta Nilsson, hovmästare på Tennstopet.

Hur har sommaren sett ut när det gäller besökare?

Nassim Khodadadi, TGI Fridays, Kungsträdgården:

– Den har verkligen varit bra. Många turister har hittat hit och trycket är stort, vi har både uteservering och servering inomhus så det funkar bra.
Isabelle Jonsson, Berns, Berzelii park:

– Vi har haft många svenska och nordiska turister. I bistron har det varit lite lugnt, men överlag tjänar vi nog på att folk inte vill vara ute i regnet.
Philippe Cordonnier, Sturehof, Stureplan:

– Jättebra. Vi har haft många turister från kontinenten. Vädret gör att man inte gärna har picknick utan hellre äter på restaurang.
Malin Hjelm, East, Stureplan:

– Försäljningen har gått uppåt, framför allt senare delen av juli. Jag tror folk har åkt på semester och sedan insett att det bara regnar, så de åker tillbaka till stan.