Regnbågsbänken stulen – misstanke om hatbrott

Årets Pride-bänk fick vara i fred i drygt en vecka innan den stals i helgen.
Årets Pride-bänk fick vara i fred i drygt en vecka innan den stals i helgen.
Årets regnbågsbänk var av stål och rejält fastbultad i marken. Ändå stals den från Rissne Centrum i helgen.
– En attack mot det öppna och toleranta samhället där alla kan känna sig välkomna, säger kommunalrådet Johan Storåkers (L).

Den första Pride-bänken var av trä och fick bara stå i några timmar innan den eldades upp ifjol. Årets regnbågsbänk var av stål och rejält fastbultad i marken. Ändå försvann den från Rissne natten mellan lördag och söndag. Stölden uppdagades av nattvandrarna i Rissne, som larmade polisen.

– Vi vet inte vad som har hänt. Där bänken stod är det numer en tom plats, säger Peter Saarman, kommunpolis i Sundbyberg.

Tipsa polisen

På sin Facebook-sida ber polisen allmänheten om hjälp. Förhoppningsvis har någon sett något. Ring i så fall 114 14.

– Det här gör man inte i en handvändning. De skyldiga har varit på platsen ett tag, säger Peter Saarman.

Att förövarna har hyrt en lastbil och transporterat iväg regnbågsbänken håller polisen för osannolikt. Det troliga är att den dumpats i en skogsdunge eller i ett källarförråd.

En polisanmälan kommer att upprättas. Brottsrubriceringen beror lite på syftet med stölden.

– Man skulle kunna misstänka att det rör sig om ett hatbrott och utreda ärendet som ett sådant från början, säger Peter Saarman.

Sundbybergs stad skickade redan under söndagen ut personal för att leta i området kring Rissne Centrum.  Letandet har fortsatt under måndagsmorgonen. Hittills utan resultat.

Hbtq-certifierade fältare

– Det är jättetråkigt att bänken inte har fått stå i fred. Vi har arbetat med hbtq-frågor i hela staden. Fritidsgården i Rissne är hbtq-certifierad, liksom våra fältare. Bänken är en del i det sammanhanget, säger Fredrik Härdén, chef för stadsmiljö- och serviceförvaltningen i Sundbybergs stad.

Kommunalrådet Johan Storåkers (L), betraktar stölden som ett hatbrott eftersom bänken har ett starkt symbolvärde.

– Det är en attack mot det öppna och toleranta samhället där alla människor kan känna sig välkomna oavsett sexuell läggning eller andra faktorer, säger han.

Paralleller till Gävlebocken

”Tråkigt, men lite väntat”, är en av kommentarerna i Facebook-gruppen Sundbyberg där det även spekuleras kring i fall Pride-bänken kommer att bli Sundbybergs motsvarighet till Gävlebocken. ”Varför inte gjuta en bänk i betong som ingen kan lyfta” föreslår en person. Ett annat förslag för att få problemet ur världen är att regnbågsmåla alla bänkar i hela Rissne eller varför inte i hela Sundbyberg.

Vad händer om ni inte hittar bänken?

– Det får vi ta ställning till då. Men det vore himla skönt om den kommer tillbaka, säger Fredrik Härdén.

Läs mer: https://mitti.se/nyheter/regnbagsbank-pride-firades/