Regnbågsfamiljer vill ha egen tid i parklek

Några Bagarmossenbor vill att Brödkaveln ska ha egna träffar för regnbågsfamiljer.
Några Bagarmossenbor vill att Brödkaveln ska ha egna träffar för regnbågsfamiljer.
Regnbågsfamiljer i Bagarmossen vill ha en reserverad tid för träffar i parkleken.
Nu har de skrivit ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.

– Vi vill ha en öppen förskola där våra barn kan träffa andra barn med en liknande familjebildning, säger Bagarmossenbon Magdalena Ellfors.

Hon är mammaledig med Ada 2-månader och har även dottern Liv 3, 5 år. Tillsammans med fyra andra Bagarmossenbor och medlemmar i nätverket Regnbågsfamiljer längs linje 17, har hon skrivit ett medborgarförslag om en mötesplats för föräldralediga hbtq-personer och deras barn.

I förslaget skriver de att de vill ha ett återkommande sammanhang där de kan vara norm.  Och att de därför vill ha en öppen mötesplats en förmiddag i veckan, med en pedagog med hbtq-kompetens, på antingen parkleken Brödkaveln i Bagarmossen eller parkleken Skyfallet i Björkhagen.

Varför är det viktigt med en egen träffpunkt?

– Dels för barnens skull för att de får träffa andra som lever i liknande familjer som dem själva. Dels för oss vuxna som får lära känna andra med samma familjebildning i området.

Är det inte viktigt att alla barn får se att barn kan ha olika familjesituationer och att alla kan mötas?

– Jo såklart, men vi gör ju det också. Och barnen går ju i förskola också så det behövs både och.

Hur stort intresse är det för det här?

– Det bor väldigt många regnbågsfamiljer längs linje 17 så det finns ett stort intresse av att träffas. I Hammarby sjöstad finns det en öppen förskola för regnbågsfamiljer och den lockar familjer från hela Storstockholm. Men det är bra om det finns en här också så att barnen lär känna varandra lokalt.

Victoria Callenmark är tf stadsdelsdirektör i Skarpnäck.

– Vi tycker det är viktigt och roligt att föreningar engagerar sig. Och att det finns samlingsplatser för olika typer av föreningar. Och jag ska inte föregripa vår utredning av det här förslaget. Men parklekarna har redan organiserade aktiviteter med personal som har kunskap och medvetenhet om hbtq-frågor, säger hon.

Ärendet väntas tas upp i stadsdelsnämnden för beslut i november eller december.