ANNONS

Regnet fyllde butikerna

Camilla Waxin och dottern Lilly har varit och handlat förvaringsgrejer. ”Jag har absolut handlat mer i sommar på grund av vädret”, säger Camilla Waxin.
Camilla Waxin och dottern Lilly har varit och handlat förvaringsgrejer. ”Jag har absolut handlat mer i sommar på grund av vädret”, säger Camilla Waxin.
Sommaren är kort, det mesta regnar bort. Men handeln jublar. Vid dåligt väder passar många på att fixa hemma. Eller åker till köpcentrum.
ANNONS

– Jag har absolut handlat mer i sommar på grund av vädret. Man åker runt till olika köpcentrum i stället för till stranden, säger Tyresöbon Camilla Waxin på väg ut från Ikea i Kungens kurva med dottern Lilly.

– Jag har köpt mycket inredningsgrejer i sommar. Och vi har passat på att göra om i trädgården så det har blivit mycket saker till det också, säger Camilla Waxin.

Kungens kurva shoppingcenter som öppnade i april förra året har sett ett rejält uppsving i sommar. Under juli månad ökade besöksantalet med 37 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Vi tror att det är en kombination av vädret och att folk mer och mer hittar hit, säger Maria R Andersson, centrumchef.

Besöksantalet har ökat kontinuerligt, men i juli var ökningen extrem. Inne på Clas Ohlson-butiken har försäljningen varit bra i juli.

– Vi har sålt mycket regnponchos och paraplyer, men vi har inte sålt brassestolar och fläktar. Förra sommaren var fläktarna slut överallt. Nu när det är fint väder har vi bytt plats på regnsakerna och solstolarna, säger Gabriela Chamorro, på Clas Ohlson.

Till Ikea-varuhuset mittemot har köerna ringlat långa somliga sommardagar.

– Vi har haft en väldigt bra vår och sommar, med en hög och jämn ström av besökare. Delvis tror jag att det är väderberoende, men jag tror också att det beror på att vi har byggt om och gjort det bättre för våra besökare, säger Freddy Johansson, varuhuschef.

Dagligvaruhandeln ökade med drygt fem procent i Sverige i juni, enligt HUI research, tidigare Handelns utredningsinstitut.

ANNONS

– Det beror sannolikt på vädret i kombination med att folk har varit lediga, säger vd Lena Larsson.

Sällanvaruhandeln, som innefattar allt utom mat och dryck, ökade med åtta procent. Inom järn- och bygghandeln ökade omsättningen med 17 procent i juni.

Julisiffrorna har ännu inte presenterats, men stilindex från Svensk Handel visar att försäljningen av kläder och skor ökade med runt 15 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol.

Har du handlat mer i sommar på grund av vädret?

Marie Handel, 42, Södertälje:

– Ja! Man åker och handlar för att ha något att göra. Jag har handlat mer av allt: mat, kläder, blommor, gardiner. Vi har rensat hemma och fixat mer.
Louise Lemming, 31, Midsommarkransen:

– Nej, tvärtom. När det är fint väder blir man mer mobil och spontanhandlar mer. Jag gillar loppisar, men jag har inte känt för det i dåligt väder.
Peter Ahlstedt, 60, Lidingö:

– Nej, tvärtom. När det är fint väder blir man på gott humör och handlar kanske mer. Jag har inte varit i Stockholms city sedan i maj, normalt är jag där varannan vecka.
Sanna Malmgren, 32, Nacka:

– Nej, inte alls. Jag försöker undvika köpcentrum så fort jag är ledig. Vi har nog varit inomhus mer än vi brukar vara på sommaren.
Marie Hård, 44, Sätra:

– Nej, det har jag inte. Vi har varit på landet och där går det inte att handla något. Hade vi varit hemma hade vi säkert handlat mer.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.