ANNONS

Regnet räddade svampen

Efter regn och fint väder med värme brukar svamparna dyka upp. Ett par månader till kan de finnas. Per Westman visar blodriskan som är en av flera populära svampar i Nackareservatet.
Efter regn och fint väder med värme brukar svamparna dyka upp. Ett par månader till kan de finnas. Per Westman visar blodriskan som är en av flera populära svampar i Nackareservatet.
I somras, när det var som varmast, verkade svamparna torka ut.

Men kraftiga regnoväder förändrade bilden helt – och nu dyker karljohan och kantareller upp som just svampar ur jorden.
ANNONS

Karljohan, kantareller och blodriska. Det är några av de ätbara svampar som får det att vattnas i mun på svampälskare.

Många har nu bråttom ut i skogarna för att plocka svamp. Tack vare några kraftiga regn- och åskväder i juli och augusti har svamparna hämtat sig efter den varma sommaren och står nu i all sin prakt.

– I somras befarade jag och ­andra en usel svamphöst. Men så kom de där kraftiga regnskurarna och svamparna fick den näring som behövdes, säger Per Westman, svampexpert och hängiven svampplockare.

Per Westman guidar runt i den södra delen av Nackareservatet bara några hundra meter från hans bostad i Bagarmossen. Här, i den ganska täta skogen där sol­ens strålar tränger sig in mellan lövverken, finns det gott om ätbara svampar. Det gäller bara att upptäcka dem.

– Hit går jag ofta, gärna en sådan här vacker dag efter ett dygn med mycket regn. Då trivs svamparna som växer fort, säger Per Westman och sätter sig på huk på ett ställe som är lite fuktigt av regnet.

Nacka-reservatet är ett av de ställen där svamparna snabbt går åt.

– Framför allt är det karljohan och kantareller många svampplockare är ute efter. Så kommer man i slutet av veckan kan det mesta vara plockat även om det bara tar någon dag innan just karljohan dyker upp igen. Kantareller kan ta lite längre tid, säger Per Westman.

Blodriska är en annan ätbar svamp men den kan vara lite svår att upptäcka.

– Den håller ofta till i tät granskog där marken är mer svårtillgänglig, säger Per Westman.

ANNONS

Kantareller och karljohan kan man till exempel hitta i ekskogar och blodriska i granskogar. När det har varit torrt länge är tipset att leta svampar i norrsluttningar. Att de finns nära träd beror på att de får en del av sin näring från träden.

Men det gäller också att vara på sin vakt så att man inte plockar oätliga svampar.

– Tumregeln nummer ett är att inte plocka vita svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor. Man ska heller inte förledas tro att en svamp går att äta för att ett mindre djur har ätit av den. De klarar det men inte människan, säger Per Westman och nämner de svampar man särskilt ska se upp med:

– Den vita flugsvampen, som växer i mossa under granar, stenmurklor och vissa spindelskivlingar.

Per Westman tycker att den som vill börja plocka svamp gör bäst i att lära känna ett par svampar i taget.

– Karljohan och kantarell är en lagom start för nybörjare. När man väl lärt känna dem kan man gå vidare, säger Per Westman.

Vit flugsvamp är en av de svampar man ska se upp med.

Fakta

Här finns fler svampställen

Skogarna runt Lissma i syd­östra delen av Huddinge kommun.

Ågesta i Farsta.

Tärnanområdet mellan Åkersberga och Vallentuna.

Stäket, norr om Järfälla.

Tyresta naturreservat i Haninge och Tyresö.