Regnet skrämde bort badgästerna

Mattias Isaksson var den enda vuxne som simmade i stora bassängen på Kvarnparksbadet vid Lokaltidningens besök i onsdags förmiddag då det regnade och hans yngsta barn deltog i badets simskoleundervisning.
Mattias Isaksson var den enda vuxne som simmade i stora bassängen på Kvarnparksbadet vid Lokaltidningens besök i onsdags förmiddag då det regnade och hans yngsta barn deltog i badets simskoleundervisning.
Det myckna regnandet jagade bort blivande badgäster som skulle bidra med inkomster till Kvarnparksbadet som drivs ideellt. Nu blir det mindre pengar kvar till investeringar inför nästa år.

– Det blev ett stort inkomstbortfall, säger Rikard Epstein i Kvarnparksbadets vänner.

Regnet öste ner när Lokaltidningen Mitt i kom till Kvarnparksbadet på onsdagsförmiddagen i förra veckan. Några anhöriga som väntade på barn som deltog i simskoleundervisningen hukade under ett utskjutande tak.

Gräsmattan, som brukar vara full med badgäster, var tom på människor. I den stora simbassängen simmade en enda vuxen badgäst, som passade på att motionera i väntan på sitt yngsta barn som deltog i simskoleundervisningen.

Elin Lundell, som är simskolelärare och bar våtdräkt för värmens skull, berättade att det är extra viktigt att barnen får värma upp sig inför simträningen när det är kallt.

– När det regnar och är dåligt väder får man ha uppvärmning med barnen och blir det för kallt går vi in i bastun och värmer oss.

Regn och kyla har medfört färre spontana badbesök och minskad försäljning av glass och dricka från badets kiosk.

– Det är klart att det blir färre spontanbesök. Om man åker förbi när det regnar och ser badet drar man inte i handbromsen direkt, säger Rikard Epstein.

Följden av det dåliga vädret har blivit ett stort inkomstbortfall för föreningen Kvarnparksbadets vänner.

Rikard Epsteins gissning är att föreningen gått miste om cirka 200 000 kronor i intäkter på grund av allt regnande.

– Det har blivit ett stort avbräck. Vi återinvesterar ju vårt överskott.

Förra sommaren var en all-time-high–sommar rent vädermässigt i föreningens snart 25-åriga historia. Den gjorde att föreningen till i år kunde investera i fem spinningscyklar och i yogaverksamhet. Tyvärr har cyklarna inte blivit använda så mycket och yogan fick flytta inomhus på grund av regnet.

Föreningen går runt med egna inkomster och ett litet bidrag från kommunen, men den är beroende av ett litet överskott för sina investeringar.

– Vi lever och gör investeringar på de pengar vi får in och vi har valt att inte ta banklån. Vår förhoppning är att pengarna ska räcka, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i lämnar Kvarnparksbadet öser regnet ner igen efter ett litet uppehåll.

Det har blivit ett stort avbräck. Vi återinvesterar ju vårt överskott.Rikard Epstein, Kvarnparksbadets vänner

Fakta

Kvarnparksbadet drivs ideellt

Kvarrnparksbadet byggdes 1967 och var då det enda allmänna uppvärmda badet i Danderyd.

På grund av bristande underhåll ville kommunen riva badet. Intressegruppen föreningen Kvarnparksbadets vänner bildades därför i början av 1990-talet och tog så så småningom helt över driften. Den har i dag cirka 3 000 medlemmar.

Badet ligger på Noragårdsvägen 29 och har en barn- och en vuxenbassäng.

Badet håller i år öppet 16 maj-23 augusti.

Källa: Kvarnparksbadets vänner