Regnig sommar bra för hemmaröj

”Fantastiskt skön känsla”, säger Enskedebon Oscar Hermelin när han blir av med sina gamla mattor efter hemmaröjningen.
”Fantastiskt skön känsla”, säger Enskedebon Oscar Hermelin när han blir av med sina gamla mattor efter hemmaröjningen.
Återvinningsstationer, handel och bio – det är den kalla sommarens vinnare.

På Östberga ÅVC har antalet besök ökat med 15 procent jämfört med förra sommaren.

– Det är otroligt skönt att rensa bort prylar, ­säger Claes Gauffin.

Han är inne på sin andra runda till Östberga för den här veckan när Lokaltidningen Mitt i träffar honom. Redan strax efter öppningstid är det fullt med folk som tömmer sina bilar från prylar och skräp.

– Det blir nog en vända till. Ju äldre man blir desto mer minimalistisk blir man, säger Clas Gauffin. Under juli förra året besökte 18 000 Östberga återvinningscentral. I juli i år låg antalet på 21 000.

– Vår extrembelastning är ­generellt under vår och höst. ­Särskilt under de första klämdagarna i april, maj då många passar på att rensa hemma, säger ­Jonas Selander vid Stockholm vatten som menar att ökningen av kunder inte ger något klirr i kassan för staden.

– Centralerna är inga vinstmaskiner direkt. Men miljön blir ju glad och en sådan här sommar är bingo för entreprenören som har hand om verksamheten.

Enskedebon Oscar Hermelin som är i färd med att kasta ett par mattor tror att den kalla sommaren har gjort att många har satt igång projekt hemma under semestern i stället för att hänga på stranden.

– Men vi brukar ta en vecka hemma då vi passar på att fixa med lite saker innan semestern är slut, säger han.

Många campingplatser i landet har gapat öde under de regnigaste dagarna. Men för campingplatserna i söderort spelar det ingen roll om det är solsken eller om regnet öser ner. Både Klubbensborg och Bredäng camping har varit fullt.

– Till skillnad mot många ­andra campingplatser i Sverige har vi hela tiden Stockholm som stad som lockar, och då blir vistelsen inte lika väderberoende, säger Patrik Ryttare, receptionsansvarig vid Bredäng camping.

Han säger att vädret snarare har en positiv effekt på deras beläggning. De har haft fullt sedan i slutet av juni.

– Det har ju varit dåligt väder i hela Sverige och folk vet inte riktigt var de ska ta vägen. Då blir t­uristandet i huvudstaden lockande.

Andra som haft gott om besökare i sommar är söderorts gallerior, Ikea och biografen i Heron city.

Utomhusbaden i söderort har däremot emellanåt varit nästan folktomma och för Patrick Ericsson, som driver Strandgrillen vid Flatenbadet har det varit katastrof.

– Den sämsta sommaren på de åtta år som jag har drivit grillen, säger han och hoppas på solen i augusti.

Ju äldre man blir desto mer minimalistisk blir man.Claes Gauffin, Bandhagen