Regnig sommar ger klirr i kassan

Sandra Jineth Eriksson tar betalt av Ogenie Wanes som handlar kläder till dottern. ”Det är mer folk i butiken då det är regnigt”, säger Sandra.
Sandra Jineth Eriksson tar betalt av Ogenie Wanes som handlar kläder till dottern. ”Det är mer folk i butiken då det är regnigt”, säger Sandra.
När semestern regnar inne fylls galleriorna med shoppingsugna.

Flera butiker i Kista galleria har märkt av att det varit fler besökare än vanligt den här sommaren.

Lediga och soliga dagar på stranden har bytts ut mot regniga dagar i shoppinggallerian, tycks det som.

I Kista galleria berättar anställda i flera butiker som Lokaltidningen Mitt i besökt att den gråa sommaren har inneburit fler kunder i gallerian.

– När vädret inte inbjuder till att ligga på stranden måste man hitta på något, då är ett besök i gallerian ett alternativ, säger en kund.

Det håller butiksbiträdet Sandra Jineth Eriksson med om.

– Det är mer folk i butiken de dagar det regnar. Jag tror att det tråkiga vädret gör att vi shoppar mer. Shopping gör en glad.

Hon tar betalt av kunden Ogenie Wanes som besöker gallerian för att handla kläder till dottern.

– Jag själv har inte handlat så mycket mer än vanligt i sommar, men jag tror säkert att andra gör det nu när det inte är så bra väder.

Enligt Citycon, som bland annat driver Kista galleria, har man inte hunnit sammanställa någon besöksstatistik för juli månad.

– Men i juni ökade antalet besökare med sju och en halv procent jämfört med förra året. Och det är inte omöjligt att trenden har fortsatt in i juli men det är förstås inte något jag kan slå fast, säger presskontakten Anne Ostelius.

Lena Larsson, vd på HUI reasearch, som bland annat mäter trender inom handeln, säger att shopping och väder hör ihop.

– Sannolikt har vädret i kombination med att folk är lediga gjort att handeln har ökat, säger hon och fortsätter:

– Man måste ha något att göra på sin lediga tid. Något som ökat särskilt i år är bygg- och järnhandeln. Det är tänkbart att de hemmaprojekt som blev vilande förra sommaren då det var så bra väder blir verklighet i år när vädret inte är lika bra.

Har du shoppat mer än vanligt i sommar?

Cecilia Lövenås, Kumla:

– Ja, det har blivit en del shopping, något måste man ju hitta på när det inte går att vara ute. Idag är jag och familjen på jakt efter ett par skor till sonen.
Jamald Ali, Kista:

– Jag tror inte det har blivit mer shopping än vanligt. Jag är en spontan person, så jag tror inte att vädret påverkar mitt shoppingbeteende så mycket.
Louie Al,

Hallonbergen:

– Ja, det tror jag att jag har gjort. Det har blivit en del kläder för min del, men även ett par skor och en väska. Jag tror många shoppar mer då det är regnigt.
Shahla Alipour, Vällingby:

– Det har blivit en del shopping. Men samtidigt har behovet funnits, så det har inte varit helt i onödan. Lika bra att passa på och handla när vädret är så tråkigt.