ANNONS

Regnskogsvärld i Botkyrka blir nytt turistmål

Krokodil i regnskogsmiljö i Ekotopia.
Krokodil i regnskogsmiljö i Ekotopia.
Företagen bakom kommer bland annat bygga stora växthus.
Företagen bakom kommer bland annat bygga stora växthus.
Hågelbyområdet i Botkyrka sett uppifrån. På herrgården bodde en gång telefonkungen LM Ericsson. I dag är det restaurang i huvudbyggnaden.
Hågelbyområdet i Botkyrka sett uppifrån. På herrgården bodde en gång telefonkungen LM Ericsson. I dag är det restaurang i huvudbyggnaden.
Fjärilar och vattenfall väntar.
Fjärilar och vattenfall väntar.
Ekotopia vann tävlingen om att bygga i Hågelby.

Här ska turisterna bland annat få möta fullstora dinosaurier i en resa från jordens skapelse till framtiden.

Men tre andra tävlingsbidrag har fortfarande chansen.

– Det känns kul, jag hade hoppats men kunde inte räkna med vinst. Vi är öppna för samarbete med andra även om vi hoppas att området inte blir tungt exploaterat, säger Ekotopias grundare Maria Rydbrink Raud.
ANNONS

Ekotopia är vinnare i tävlingen om att bygga i Hågelby. Nu inleds förhandlingar som ska leda till avtal med Botkyrka kommun.

I Ekotopia ska besökare kunna göra en resa från jordens skapelse till framtiden. Byggnaderna som bland annat består av stora växthus ska rymma olika miljöer, bland annat regnskog med levande djur. Men här finns också ett av de stora dragplåstren – ett slags Jurassic park med mekaniska dinosaurier i fullstor storlek som rör sig. Bakom idén står företaget Scandinavian Edutainment, som samarbetar med Skanska. Maria Rydbrink Raud, vd på Scandinavian Edutainment, berättar att de jobbat i flera år med idén. Konceptet beskrivs som lustfyllt lärande i en levande miljö.

Ekotopia kan bidra till ökad kunskap kring ekosystem och klimatförändringar genom sina spännande utställningar och sätta kommunen på världskartan som hållbart turistmål, säger hon.

Juryn som bestått av både tjänstemän och politiker från båda blocken kallar besöksmålet ”unikt”. Enligt bedömningen måste dock företagen bakom ta fram en plan för hur ägarskapet ska se ut när allt är färdigbyggt.

Eftersom Ekotopia bara behöver en mindre del av området i Hågelby (40 000 av 250 000 kvadratmeter) för att skapa sitt turistmål öppnar juryn för att eventuellt låta tre av de andra företagen som lämnat tävlingsbidrag bygga och samarbeta med Ekotopia.

En av de tre som fortfarande har chansen är norska Adolfsen Group som tidigare ville bygga Familjeparken med det tidigare ägarna av Gröna Lund. Adolfsen Group jobbar nu själva men idén om bland annat vattenland, sagoland och camping kvarstår.

Vi hörde att en annan aktör var intresserad av att bygga vattenland. Vi är positiva till samarbeten inom projektet, säger Runar Rønningen på Adolfsen Group.

Ett annat bidrag som fortfarande har chansen är hästanläggningen med journalisten Suzanne Sjögren och hoppryttaren Pontus Westergren från Rönninge.

ANNONS

Miljöpartiets kommunalråd Dan Gahnström som var kritisk till utformningen av den tidigare Familjeparken säger nu:

Det är naturligt att titta på kompletterande aktörer. Dessa måste enligt min mening anpassas till att den gröna kilens funktion inte hotas.

Juryn poängsatte de olika bidragen.

Ekotopia är solklara vinnare utifrån de satta kriterierna och klarar hållbarhetskraven bra. Det är ett intressant bidrag utifrån ett natur- och miljöperspektiv. Det blir en stor attraktionskraft på en bred målgrupp i allt från turister till skolklasser.

Fakta

Hästar och vattenland fortfarande aktuellt

Botkyrka kommun fortsätter också samtal med:

Hågelby Horse Center Visionen är att göra Hågelby till Stockholms hästcentrum, med högklassig tävlings- och träningsanläggning för hästar, samt veterinär.

Familjeparken Norrmännen i Adolfsen Group vill bygga stugby och camping, senare också vattenland och sagopark.

Vattenland Vi Invest vill bygga vattenland, camping och bostäder. De har likt de andra två bidragen här ambitioner även inom Hågelby gård.

Källa: Botkyrka kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.