ANNONS

Regnvatten fyllde hela verkstaden

Källaren i huset, där en bilverkstad håller till, svämmades över när diket utanför var igentäppt.
Källaren i huset, där en bilverkstad håller till, svämmades över när diket utanför var igentäppt.
Ulf Hansens källarvåning fylldes av vatten när Glömstadiket svämmade över. Nu befarar han vattenskador.

Både Stockholm vatten och Huddinge kommun hade sett fördämningen i diket före översvämningen.
ANNONS

Enligt Stockholm vatten som sköter Huddinges diken för dagvatten sker översvämningar av dagvattendiken då och då. Arbetsledaren Morat Malm uppger att bolaget gör vad det kan för att förhindra översvämningar.

– Vi dikar ur när det växer igen. Men det största problemet är skit som folk dumpar i dikena. När det gäller Glömstadiket finns en del skrotar i närheten och där har det hamnat både bildäck, kundvagnar och annat avfall.

I början av augusti svämmade Ulf Hansens källarvåning över. Källaren hyrs ut till en verkstad.

– De fick stå i vatten och meka med bilarna, säger han.

Inte långt därifrån svämmade bygget av kommunens nya industriområde över. När byggjobbarna kom tillbaka från semestern i förra veckan möttes de av en översvämmad väg.

– Vi kan inte göra något när det ser ut så där, berättade en av dem.

Den här gången var det dock inget avfall som hade täppt igen vattendraget, som löper från Gömmarens naturreservat och mynnar ut i Flemingsbergsviken. I stället hade jord från ett bygge rasat ner i diket för några veckor sedan. När det började regna rejält förra helgen kunde vattnet som samlats upp i omgivningarna inte komma vidare utan rann ut över det nya industriområdet och in på Ulf Hansens tomt.

Personal från både Stockholm vatten och Huddinge kommun hade långt innan översvämningen inspekterat fördämningen. Därefter satte Huddinge kommun in en pump in för att forsla vattnet förbi lermassorna. Ulf Hansen hävdar att han varnat kommunen för att en pump inte var tillräckligt.

– Det här är så dumt, säger han.

ANNONS

Stockholm Vatten hade kommit överens med kommunen, som äger själva marken i området, om att kommunen skulle åtgärda problemet. Även personal på kommunen var osäker på om en pump skulle vara tillräckligt.

– Jag träffade en granne i området nyligen och sa åt henne att höra av sig om det började bli översvämning. Det är viktigt att höra av sig, säger Lars Lantz, som är chef för gatu- och parkdriften på kommunen.

Men enligt Lars Lantz kom inget larm. Ulf Hansen hörde heller inte av sig, som ändå tycker att kommunen och Stockholm vatten har ett ansvar och berättar att vattnet vid översvämningen krupit upp i fastighetens väggar. Han funderar på att kontakta kommunen för att få till en uppgörelse om det blir så att huset måste repareras.

Enligt Stockholm vatten är det viktigt att drabbade kontaktar sitt försäkringsbolag snabbt för att få hjälp att sätta in pumpar.

– Sedan blir ersättning för skador en uppgörelse mellan försäkringsbolag och de parter som bär ansvar för det inträffade, säger Morat Malm på Stockholm vatten.

Lokaltidningen Mitt i har försökt att nå de ansvariga för bygget.

Största problemet är skit som folk dumpar i dikena.Morat Malm, Stockholm Vatten

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.