Regskyltar stjäls för att begå brott

Marion Melbi, stationsbefäl på Södertörnspolisen, visar en gul registreringsskylt som kan sättas på bilen tillfälligt om den vanliga registreringsskylten blivit stulen.
Marion Melbi, stationsbefäl på Södertörnspolisen, visar en gul registreringsskylt som kan sättas på bilen tillfälligt om den vanliga registreringsskylten blivit stulen.
Varje vecka stjäls i ­genomsnitt nästan tio registreringsskyltar från bilar i Huddinge.

Ofta använder tjuven den stulna skylten vid inbrott för att bilen inte ska gå att spåra, och vid tankning av bensin för att kunna smita från ­notan.

Till polisstationen i Flemingsberg kommer människor ofta och anmäler att de blivit av med registreringsskyltar till bilen.

– Det är ganska vanligt just nu under sommaren, säger polisassistent Fatima Raisi Golam som arbetar i polisstationens reception.

Det händer att bilar tappar registreringsskyltar, men vanligast är att de försvinner genom stöld.

Så snart det är möjligt ska man polisanmäla en stöld av registreringsskylt. Annars är risken att man får böter för något som tjuven är skyldig till.

Tjuvar sätter stulna registreringsskyltar på sina bilar för att bland annat slippa parkerings­böter, kunna smita från en bensinmack utan att betala för bränslet, samt för att slippa betala trängselskatt. Det är ägaren till registreringsskylten som i stället riskerar att få betala.

Kriminella som gör inbrott har ofta stulna registreringsskyltar på sina bilar för att slippa bli spårade efter inbrottet.

Att det kör runt ytterligare ett fordon med samma registreringsnummer som ens egen bil skapar således problem.

Registreringsskyltarna stjäls på vanliga parkeringsplatser.

– Ofta sker det på hemadressen eller utanför köpcentrum, säger Fatima Raisi Golam.

Kan man skydda sig från stöld av bilens registreringsskylt?

– Nej, man kan inte skydda sig, tyvärr.

Att plötsligt upptäcka att registreringsskylten är borta väcker känslor hos de drabbade.

– De flesta är upprörda och det kan man förstå, säger Fatima Raisi Golam.

Det är fordonsägarens ansvar att beställa en ny registreringsskylt av Transportstyrelsen. I väntan på skylten kan man använda en tillfällig gul registreringsskylt som finns att hämta på polisstationen. En tillfällig skylt kostar under en hundralapp. Registreringsnumret skrivs med tuschpenna på den gula skylten som sedan kan sättas på plats med silvertejp.

Även om det är många polis­anmälningar på stulna registreringsskyltar blir det oftast ingen utredning av brottet. Det uppger Stefan Dahlström, inspektör vid Södertörnspolisen.

– Det är väldigt sällan man utreder stöld av registreringsskyltar, ett brott som går under rubriken ”egenmäktigt förfarande”, säger han.

Det är väldigt sällan man utreder stöld av registreringsskyltar.

Fakta

Många stölder av nummerplåtar

Från januari till och med juni i år stals 247 registreringsskyltar i Huddinge. Samma period förra året stals 323 skyltar och året innan 225.

I länet stals 3 539 skyltar under årets första sex månader. Förra året stals 3 568 stycken och 2011 3 335 registreringsskyltar.

Källa: Polisen