Ny rehabklinik för ryggskadade invigd i Solna

Rehab station
Rehab Station har ett eget gym.
Rehab station
Här finns även en rullstolsskola för de som nyss fått sina skador.
Rehab station
Här får även de rehabiliterande fysioterapi.
Rehab station
Patienter får lära sig leva med sin nya livssituation på Rehab Station.
Rehab station
Den nya matsalen på Rehab Station.
Nyligen invigdes nya Rehab Station Stockholm i anslutning till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Rehab Station en rehabiliteringsklinik för patienter med ryggmärgsskador, stroke eller Multipel Skleros (MS) som bedrivs i en miljö som inte liknar ett sjukhus.

Nyligen nyöppnade rehabliteringscentrumet i nya lokaler i anslutning till Nya Karolinska. Den nya byggnaden är på 7000 kvadratmeter och har 50 specialanpassade slutenvårdsrum som är särskilt utvecklade för personer med rörelsehinder. På kliniken finns även en rullstolsskola och en nybyggd restaurang.

– De flesta kommer in via traumacentrum på Karolinska exempelvis och får behandling på sjukhuset. Sedan slussas de oftast vidare till Rehab Station Strockholm för att de ska lära sig leva med sin nya livssituation, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst, som är moderbolag till Rehab Station.

Vi ville svara upp mot intresset

Verksamheten har funnits i 30 år och flera anställda sitter själva i rullstol och har rehabiliterats på kliniken. Anställda har även varit med och utformat den nya kliniken, tillsammans med patienter. Totalt har nya Rehab Station inneburit en kostnad på cirka 360 miljoner kronor.

– De har funnits i samma lokaler sedan slutet av 80-talet. Nu har vi valt bygga helt nya lokaler, i anslutning till de gamla. Vi ville svara upp mot intresset. Det finns många som är ryggmärgsskadade och ganska få liknande enheter, bara ett fåtal i Sverige, Erik Magni.