Reichenberg välkomnar nya bygglovsregler

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Det ska bli enklare att få tidsbegränsat bygglovstillstånd. Det är tanken bakom ett nytt förslag från regeringen. Olle Reichenberg (M), välkomnar regeringens förslag.
– Alla förenklingar som kan få igång byggandet är välkommet, säger han.

I slutet av förra veckan gick regeringen ut med ett förslag på ändring av plan- och bygglagen. Tanken är att förslaget ska göra det enklare att få tidsbegränsat bygglovstillstånd.

För att få ett tidsbegränsat tillstånd idag krävs det att behovet av åtgärden är tillfälligt. Nu kan det ändras till en bedömning om byggnaden är flyttbar. Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, gillar förslaget men vill också se fler åtgärder.

– Jag hade gärna sett åtgärder på en annan nivå. Även på de permanenta, till exempel genom att kolla på reglerna för strandskydd och buller. Men det är ett steg på vägen, säger han.

Olle Reichenberg var en av de 23 moderata kommunalråd och oppositionsråd som skrev ett brev till regeringen i oktober och krävde att mottagandet av flyktingar skulle bromsas in.

LÄS MER: Danderyd vill se färre flyktingar nästa år

Hur den möjliga lagändringen skulle påverka Danderyd vill han inte spekulera i.

– När lagen ändras så kommer det att krävas ett antal prejudikat för att se hur det ska tolkas.

Men Olle Reichenberg är ganska säker på att det kommer att krävas fler tillfälliga boenden i Danderyd, så kallade modulbostäder, för att kunna se till att de nyanlända ska få något boende.

– Jag misstänker att vi kommer att behöva sätta upp fler modulbostäder.

– Vi har ett projekt som är klart, nu utreder tjänstemännen eventuella andra platser för bostäder. Vi inväntar deras utredning men ska kunna ta emot de som vi krävs att ta emot så behövs det modulbostäder.

Förslaget är att ändringarna bara ska gälla under en begränsad tid och börja gälla den 1 juli nästa år. Tanken är sedan att det ska upphöra den 1 juli 2023.