ANNONS

Reine-Alix kämpar för sin talkshow

Järfällatjejen har skapat eget debattprogram för ungdomar.
Järfällatjejen har skapat eget debattprogram för ungdomar.
I april startade 21-åriga Reine-Alix Ndengeyinka i Järfälla sitt eget debattprogram för ungdomar på youtube. Den drar flera hundratusen tittare per avsnitt, men nu riskerar den att läggas ner eftersom ingen vill sponsra kanalen.
– Ämnena är för känsliga, det är kontroversiellt. Då vågar de inte stödja en sån grej.
ANNONS

Programmet Tjafs! har tio avsnitt på youtube där de mest tittade avsnitten har omkring 300 000 visningar.

Till skillnad från många youtubers har Reine-Alix valt att skapa ett debattprogram. En gång i månaden träffas flera inbjudna gäster för att prata kring ett utvalt ämne.

– Jag startade det här för att aktivera ungdomar. Jag är själv ungdom och vi kollar sällan på teve. Vi kollar inte på debattprogram och nyheter. Anledningen tror jag är att vi inte kan relatera. Vi förstår inte vad de pratar om. Men när vi själva tar upp ett ämne och vad vi har upplevt på vår nivå så funkar det, säger Reine-Alix.

Stora samhällsfrågor

Ämnen som avhandlats hittills är bland annat abort, rasism, skönhetsoperationer och religion. Det är bara unga människor som får vara med i programmet och väljs noga ut för att skapa en mix av åsikter, bakgrund och kön.

Reine-Alix Ndengeyinka är inte rädd för att bjuda in gäster med åsikter som anses konstoversiella.

– Det jag vill visa är att det alltid kommer att finnas saker du inte håller med om. Tittarna vill att vi diskuterar som vi skulle göra om vi är hemma hos någon. Det är ingen som diskuterar lugnt och politiskt korrekt.

Svårt att hitta sponsorer

Men efter att i flera månader sökt företag som kan sponsra programmet tror Reine-Alix att programidén är för vågad för många annonsörer.

– Ämnena är för känsliga, det är kontroversiellt. De vågar inte stötta en sådan grej. Vad de inte förstår är att det är därför det ger många visningar. Mitt egna företag Tjafs stödjer inte heller alla åsikter. Jag har bara en plattform, vi är opartiska.

Nu riskerar programmet att läggas ned. Det filmteam som hjälpt Reine-Alix kan inte jobba gratis länge till.

ANNONS

– Jag har en mail som är söndersprängd, det betyder att jag har väckt någonting hos de här ungdomarna. Det är skitmånga ansökningar men nu måste jag tacka nej till dem för jag vet inte om jag kan göra säsong två.

Mål att bli framgångsrik

Men hoppet för att få det att funka lever kvar.

– Målet är att det ska bli en framgångsrik talkshow. Vi ska kunna leva på den och deltagarna ska kunna få någonting. Kanske att den kan flyttas till en tevekanal, säger Reine-Alix Ndengeyinka.


 

Fakta

Reine-Alix Ndengeyinka och Tjafs!

Ålder: 21 år

Bor: Jakobsberg

Jobbar: på lager

Inspelningarna: programmet spelas in på fritidsgården Station 7 i Järfälla. Ungdomar från fritidsverksamheten är med och riggar showen.

Deltagarna: i början hittade Reine-Alix deltagare som hon frågade på stan. Nu får hon ansökningar via mail och gör noggranna intervjuer för att välja ut intressanta deltagare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.