Reinfeldt skrev till Thea om julfirandet

Tioåriga Thea Bergström har fått brev från statsminister Fredrik Reinfeldt (M). I brevet svarar statsministern på Theas frågor om husdjur och hur han firar jul.

Systrarna Thea, 10 år, och Alva, 5 år bor i Enebyberg. Deras pappa jobbar på finansdepartementet och alla barn vars föräldrar jobbar där fick besöka finans­departementet i slutet av förra året.

– Det var superkul, säger Thea som fick skicka brev till statsministern.

Inför besöket fick barnen ställa skriftliga frågor till ministrarna.

Thea tog hjälp av sin klass i Brageskolan med frågor till statsministern.

I brevet frågade Thea om varför Fredrik Reinfeldt ville bli statsminister, hur det känns att vara det och vad som är det bästa med statsministerposten.

Hon passade ävenatt fråga om han har husdjur och hur han firar jul.

”Jag och min klass skulle bli jätteglada för svar om du har tid för det. Jag förstår verkligen om du inte hinner. Det måste vara mycket att stå i som statsminister!” skrev Thea.

Det dröjde. Men efter två månader kom svaret med posten.

– Jag trodde att jag skulle få svar, säger Thea bestämt.

Statsministern skrev i sitt svar att det är väldigt varierande att vara statsminister. ”En del dagar är jag ute och reser. Det bästa med att vara statsminister är att jag får träffa nya människor och höra hur de har det i sin vardag.

Jag ville bli statsminister eftersom jag har ett stort intresse för hur människor har det och hur människor kan få det bättre”.

Han svarade även att han firar jul med sin familj och att han tycker om att vara med sina barn.

”Vi brukar titta på Kalle Anka och äta lite julmat. Jag tycker mycket om köttbullar. Jag har inga husdjur nu eftersom jag reser mycket men jag har haft fiskar.”

Att statsministern svarade att han tycker om att träffa nya människor i sitt arbete var förståeligt.

– Det var ett bra svar. Det är kul att lära känna nya människor, slår Thea fast.