Rejält med mat på central bar

Bar central. Stora portioner gör att efterrätten är svår att få ner. Förrätterna får dock högre betyg än desserterna.
Bar central. Stora portioner gör att efterrätten är svår att få ner. Förrätterna får dock högre betyg än desserterna.

Det går undan i krogvärlden. Krasnapolski på Regeringsgatan slog igen och stället togs över av Surfers. I gengäld har Bar Central ynglat av sig i Museets lokaler ett kvarter bort och tillgången på korv och surkål är därmed säkrad i området. Gourmé och Gourmand odlar en manlig fäbless för centraleuropeisk mat och vill gärna testa om filialen är lika bra som moderkrogen.

– Det märks att vi inte är på Söder i alla fall, mumlar Gourmand och ser sig om bland gästerna där de flesta ser ut att jobba inom finansvärlden eller på något av de stora advokatkontoren runt Stureplan. Det är en viss skillnad mot de mediehipsters som fylkas vid Bar Central på Nytorget.

Centralplatte (175 kronor) består av tre sorters korv, en ljuvligt mjäll vildsvinsskinka, tysk leverpastej som liknar sylta i konsistensen och en ungersk rökt ost.

Charkuterierna är alldeles prima, och osten får högst betyg. Den har stekts och blivit härligt krämig.

Gourmand tar sig an lyxlangos (145 kronor). En nyfriterad brödbit med salami och gräddfil. Inte den mest sofistikerade rätt han råkat på. Det är gott, men rejält fett och stabbigt.

Han fortsätter med pörkölt (195 kronor), en ungersk gryta som i sin brunmurrighet ser ut ungefär som en svensk kalops men har smak av paprikapulver och lök.

– Köttet är mört och trådigt långkokt och grytan har fin och djup smak. Men tyvärr är köttet inte ordentligt putsat och det gillar inte jag.

Grytan serveras med spätzle, ett slags tysk pasta som stekts efter kokningen. Portionen är gigantisk och Gourmand orkar bara hälften.

Men Gourmé hugger entusiastiskt in på sin wienerschnitzel (235 kronor), Den är stor som ett smärre dasslock och kommer in med sardell- och kaprissmör, grönsallad, citron och pommes frites. Han undrar först om han ska kunna få i sig den. Men det här är en exemplariskt frasig schnitzel som känns lätt och frisk.

– Märkligt nog funkar det fint med smöret till, det ger en fin smakbrytning, säger Gourmé nöjt och sätter i sig den sista biten.

Det går faktiskt att få fisk på Bar Central och den brukar vara helstekt. Kvällens havsabborre serveras med stekt potatis och svartkål. Den är fylld med örter och smakar fint även om den stekts aningen för länge för att vara perfekt.

Om man mot förmodan orkar dessert finns Bar Centrals egen glass i olika smaker (75 kronor). Men den blir inte riktigt den uppfriskande avslutning som Gourmand hoppats.

Karamellglassen har saltats för mycket för att vara njutbar och hallonglassen är full med iskristaller, ett tecken på att den åkt in och ut ur frysen lite för många gånger.

Gourmé väljer apfelstrudel (95 kronor). Frasig och korrekt tillagad, men inte heller uppseendeväckande. Gourmand stönar plågat över sin öl. Han är proppmätt.

– Beställer du en taxi? Jag orkar inte gå hem. Och nästa gång kan vi väl ta Bar Central på Nytorget, den är snäppet bättre.

Fakta

Betyg:

Fakta

1. Uselt. 2. Håller inte måttet. 3. Bra.

4. Mycket bra. 5. Högsta klass.

Fakta

Namn:

Fakta

Bar Central

Adress:

Fakta

Kök: Centraleuropeiskt med betoning på kött och charkuterier.

Miljö: Stor matsal med högt i tak.

Vegetariskt: Någon enstaka rätt.

Priser: Varmrätter 185-265 kronor.

stor matsal med högt i tak