ANNONS

Rejv, sopor och cannabis i skogen

Frölunda naturreservat plågas av vandaler. Kommunekologen Maria Elfström visar ett träd där kommunen fått avlägsna ett stort hakkors som någon ristat in.
Frölunda naturreservat plågas av vandaler. Kommunekologen Maria Elfström visar ett träd där kommunen fått avlägsna ett stort hakkors som någon ristat in.
Uppsamlat skräp efter rejvfester på Stäkön.foto: privat
Uppsamlat skräp efter rejvfester på Stäkön.foto: privat
Det är stökigt i Upplands-Bros skogar. Bland grenar och mossor gömmer sig brända kabelledningar, cannabisodlingar och lämningar efter skogsrejv.

– Folk har inga skrupler, säger markägaren Claes af Ugglas.
ANNONS

Det är eftermiddag i Frölunda naturreservat i Kungsängen. Det som en gång var kommunens mest fridfulla skogsområde har på senare tid plågats av vandaler.

– De kommer sent på nätterna, kör rally och festar. Jag är här två gånger om dagen och måste ständigt plocka burkar och skräp, säger Göran Nilsson, kommunens viltvårdare som patrullerar naturreservatet tillsammans med nio andra jägare.

Det är under det senaste året som vandaliseringen eskalerat. I våras upptäcktes ett stort hakkors inristat på en trästam. Kort därefter brände någon ner en mindre vedbod och stal flera kubikmeter ved. Nyligen hittades lämningar av en halv bil ute i skogen.

– Folk har inga skrupler, säger Claes af Ugglas, som äger marken intill naturreservatet.

Sedan några veckor tillbaka har kommunen utökat bevakningen i naturreservatet för att få stopp på skadegörelsen.

– Vi vill att det ska vara trevligt att vara i naturreservatet. Förstörelsen kostar pengar som skattebetalarna måste stå för, säger Maria Elfström, kommunekolog.

Johan Seth, markägare på Stäksön, har ett annat problem. Varje år ordnas rejvfester för hundratals besökare i hans skog.

– Den senaste var strax efter midsommar. De kommer hit mitt i natten och slår upp sina tältläger. När de är klara lämnar de skogen full av skräp, säger han.

Polisen har besökt festerna flera gånger men vet inte vem som håller i dem. Ibland pågår de i flera dagar.

ANNONS

Efter festerna fylls skogen med utnötta tält och sopsäckar, enligt Johan Seth. I somras fyllde han en container med tio kubikmeter skräp.

– Det är mark som jag använder som bete för mina hästar. Jag oroar mig för att de lämnar saker där som är skadliga för dem.

Den täta skogen har också lockat till sig cannabisodlare. Vid ett tillfälle hittades 10 till 15 plantor i en skogsdunge på norra Stäksön. Polisen ryckte upp dem men kunde inte knyta någon till brottet.

– Vi fyllde en hel polisbil med plantor. Det stack ut genom rutorna när vi åkte därifrån, säger Magnus Nilsson, polisinspektör i Upplands-Bro.

Området är tacksamt eftersom det ligger så pass avskilt, tror han.

– Ön är väldigt stor och på vissa ställen finns bara traktorspår. De här personerna försöker vara strategiska och tänker att det är liten risk att de blir påkomna där.

Vi fyllde en polisbil med plantor. Det stack ut genom rutorna när vi åkte därifrån.Magnus Nilsson, polis

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.