ANNONS

Rejven håller honom vaken – önskar dialog med arrangörer

Jan Hägglund, rejv, sommaren 2020, Djurgården, Danderyd
Jan Hägglund hoppas att sommarens uppmärksamhet kring rejven ska leda till nya lösningar som inte stör grannar.
Helg efter helg vaknar Jan Hägglund av ljudet från rejv. Nu vill han att arrangörerna tänker nytt och kompromissar.
ANNONS

Soluppgång i Stocksund. Jan Hägglund vaknar tidigt i villan av den dunkande musiken från Ekhagens badplats på Djurgården. Han tar en kopp kaffe och märker att det blir tyst på andra sidan vattnet. Den dansande skaran på stranden skingras när en polisbil kommer.

För den danssugne har det i sommar inte saknats liknande utomhusfester med elektronisk dansmusik att välja på. Tvärtom. Festerna där dansen pågår från sen kväll in på förmiddagen har varit många, något som boende i bland annat Danderyd, Solna, Sundbyberg, Lidingö, Östermalm, Bromma och stadsdelar i söderort har märkt av.

Tillslag på flera platser

Nyligen valde polisen att upplösa en fest i närheten av Kaknästornet, och en fest på Kärsön i Ekerö kommun upplöstes också. Samma helg dansades det i området vid Kraus grav i Bergshamra.

Frescati, rejv, festplats, skogsfest, Djurgården

Arrangörerna brukar vänta till kort innan med att släppa platsen. För besökarna kan det ibland krävas lite letande för att hitta stället där festerna hålls. Foto: Nils Jönsson.

Jan Hägglund har flera helgnätter i sommar hållits vaken av rejven på Djurgården. Ljudet hörs flera kilometer och rör sig snabbt över vattnet.

– Det är ett jävla liv och det pågår ofta till nio på morgonen dagen därpå. Det är som att väckarklockan står på hela natten.

”Borde räknas som ofredande”

Danderyd, Jan Hägglund, skogsfester, skogsrejv, rave, Djurgården

Att folk samlas i skogen för att dansa är långt ifrån något nytt. Jan Hägglund menar dock att festerna nu pågår längre och har blivit fler och större. Foto: Nils Jönsson.

– Det borde räknas som ofredande och inte vara ett svårt jobb för polisen att stänga ner de här evenemangen. Det borde gå att ta reda på vilka som är ansvariga, lagföra dem och beslagta ljudutrustningen.

ANNONS

Danderyd, Jan Hägglund, skogsfester, skogsrej, rave, Djurgården

På en höjd vid Frescati med vacker utsikt över Hagaparken och universitetet har flera fester hållits den senaste tiden. De enda spåren är enstaka skräp, fimpar och burkar som ligger kvar på marken. Foto: Nils Jönsson.

Samtidigt är Jan Hägglund kluven till fenomenet, förklarar han.

– Rejven hålls ju på fina platser i naturen, och jag har full förståelse för att det är roligt att festa där, att det är ett coolt alternativ till att sitta på en stel krog.

– Jag tror att arrangörerna ofta har tänkt till ordentligt när de väljer plats, men jag har ändå svårt att förstå hur det kan få pågå som det gör nu. Kanske skulle det gå att samla flera evenemang under några dagar på sommaren, göra det till lite av en festival, som Stockholms motsvarighet till Burning Man i Nevada, funderar han med glimten i ögat.

Djurgården, rave, utomhusfester, skogsfester, sommar2020

Från Lappis beach på Djurgården hörs med jämna mellanrum den dunkande musiken över till Jan Hägglund och hans grannar i Stocksund. Foto: Nils Jönsson.

Polisen: Fler arrangemang utomhus

Enligt polisen har rejven blivit fler i sommar. En orsak kan vara att begränsningarna för krogarna under våren och sommaren har fått många att ge sig ut i naturen i stället.

– När jag väger in min egna uppfattning tillsammans med kollegers uppfattning bedömer jag att det varit fler arrangemang utomhus i år än i fjol i området kring Djurgården, säger Tomas Lundgren vid polisen Norrmalm.

Får in samtal

Han berättar att polisen Norrmalm i sommar inte arbetat med någon riktad resurs mot rejven. Precis som besökarna brukar polisen inte känna till exakt var arrangemangen kommer att äga rum. När polisen väl får reda på att det pågår är det oftast genom samtal till ledningscentralen, och därefter fattar polisen beslut om man ska vidta några åtgärder.

Hur ska man göra om man känner sig störd av ljudet från den här typen av fester, ska man ringa polisen medan de pågår?

– Ja, får man sin nattvila störd eller förstörd av oljud kan man kontakta polisen via telefonnummer 114 14.

Boende i Bromma störs

bromma, rave, grönviksvägen. Under sommaren har det varit flera rave i närheten. Vi frågar boende i området vad de tycker. Lena Thaung Lindén, Grönviksvägen, bor närmast vattnet och tror att hon kanske en en av de som påverkas mest av ljudet.

Lena Thaung Lindén bor vid vattent på Grönviksvägen och tror att hon kanske en en av de som påverkas mest av ljudet. Foto: Christian Lärk.

Flera boende i Bromma som Lokaltidningen Mitt i har pratat med säger att de också har vaknat av de många ravefesterna. Över vattnet från Kärsön till Bromma färdas ljudet lätt. Lena Thaung Lindén, Grönviksvägen, bor närmast vattnet och tror att hon kanske en en av de som påverkas mest av ljudet.

– Varje sommar när det är varmt har det varit ravepartyn borta vid Kärsön. Det börjar sent på kvällen, kanske runt elva, tolv och håller sedan på till nio på morgonen. Jag tycker oftast att det är helt ok. Folk får ha kul. Men jag vet också att det kan förekomma mycket droger. Jag brukar inte ringa polisen men jag vet att andra gör det, säger hon.

– Ibland är det fester i parker och villor här i närheten och det kan låta lika mycket som ett rejv. Och då kan man sova lika lite. Så nej, jag är inte särskilt upprörd över att de har partyn i skogen.

Enormt dunkande

bromma, rave, grönviksvägen. Under sommaren har det varit flera rave i närheten. Vi frågar boende i området vad de tycker. FV: FV: Lisa Tönnerfors, Emma Bjurman, Edvin Bjurman, Axel Ingemansson.

Lisa Tönnerfors, Emma Bjurman, Edvin Bjurman, Axel Ingemansson. Foto: Christian Lärk.

Lisa Tönnerfors, Emma Bjurman, Edvin Bjurman och Axel Ingemansson har också märkt av festerna, i stort sett varje helg.

– Enormt störande har det varit. Eftersom det har varit så varmt vill man gärna ha fönsterna öppna men det går ju inte. För då har man hört så mycket av musiken, säger Emma Bjurman.

– Det är en enormt dunkande bas och det är störande. Om det är någon som vill ha fest här och meddelar innan är det aldrig några problem. Men inte till åtta på morgonen, säger Lisa Tönnerfors.

Vad ska man göra åt det?

– Man borde på något sätt stoppa det. Det borde inte vara tillåtet att göra så, säger Emma Bjurman.

– Sedan borde sådana sammankomster inte vara tillåtna med tanke på nuvarande sociala distansering.Om det är svårt att förbjuda festen i övrigt borde det vara ett sätt att göra det. Folksamlingar över 50 personer är inte tillåtet, säger Lisa Tönnerfors.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.