Rejvkungen är tillbaka

”Det har varit som en pånyttfödelse att jobba med Docklands igen. Men jag är också rätt sliten”, säger Anders Varveus som har jobbat hårt för att få allt klart.
”Det har varit som en pånyttfödelse att jobba med Docklands igen. Men jag är också rätt sliten”, säger Anders Varveus som har jobbat hårt för att få allt klart.
Docklands, när det begav sig.
Docklands, när det begav sig.
Legendariska och omstridda rejvklubben Docklands återuppstår på torsdag. I tre nätter blir det 20-årsfest, i en nedlagd industrilokal på Kvarnholmen.

Grundaren Anders Varveus är spänd inför vad dagens unga ska tycka.

Golvet är av cement och väggar och tak av korrugerad plåt. Perfekt för en technofest, tycker Docklands grundare Anders Varveus. Det är det tunga och industriella formspråket han gillar, säger han och visar nöjd och trött runt i de jättelika salar där Docklands återuppstår på torsdag.

– Formspråket ska inte utstråla Hammarby sjöstad, utan mer Lugnets gamla industriområde. Det hör ihop med technon, säger han.

I sommar har han och 150 volontärer slitit hårt för att omvandla den nedlagda fabrikslokalen på Mjölnarvägen 1 till ett rejvpalats med 66 meter graffitimålningar, fantasifulla konstinstallationer, väggprojektioner och en stor danssal där internationellt kända artister ska uppträda.

Närmast ingången är formspråket svart och tungt, med mörka målningar och stolar av bildäck. Längre in blir bilderna färggladare och sofforna mjuka och sköna.

Tanken är att de 2 500 som ryms härinne också ska bli gladare och mjukare ju längre in de kommer. För technokulturen är ”kärleksfull, varm och fredlig”, betonar Anders Varveus.

Han ser mest trött ut när frågan om narkotika kommer upp. Men faktum är att polisen gjorde knarktillslag och stängde klubben åtskilliga gånger under 1995–2002, då han drev den tillsammans med likasinnade, bara 200 meter härifrån.

– Det fanns knark här för att det finns knark i samhället och det är svårt för Docklands att lösa det problemet. Jag vill betona att vi hann ha 200 000 gäster innan det första slagsmålet kom. Självklart är knark förbjudet här, säger han.

Han törs också lova att grannarna på Finnberget inte ska bli störda, något somliga har gruvat sig för. Väggarna runt danssalen har försetts med tjock ljudisolering.

Då är Anders Varveus, nu 57 år och managementkonsult, mer orolig för vad de unga gästerna ska tycka om det jättelika technopartyt.

– Många kommer att vara de som brukade gå på Docklands men det blir också många yngre. Bland dem har Docklands nästan mytologisk status. Det blir tufft att leva upp till förväntningarna.

Någon fortsättning – utöver festnätterna – är inget han planerar för just nu. I stället ser han fram emot det tre nätter långa jubileet.

– Jag måste självklart agera organisatör, men jag ska festa och kramas också, väldigt mycket!

Fakta

Schyman dansade på klubben

Aktuellt: Docklands återuppstår den 20, 21 och 22 augusti, cirka klockan 23–11.

Plats: Mjölnarvägen 1 på Kvarnholmen.

Finansiering: Frivilliga har skänkt över 200 000 kr. 150 volontärer har arbetat i månader. Många har skänkt möbler och prylar. Kvarnholmen utveckling AB tar ingen hyra.

Kuriosa: Vänsterledaren Gudrun Schyman skapade rubriker när hon dansade på Docklands 1996, för att stoppa polisen från att stänga klubben.