Reklamaffisch i centrum sågas

Ezeih Al Rashdan och Salwa El Shubaki tycker att affischen är fin, men inte särskilt verklighetstrogen.
Ezeih Al Rashdan och Salwa El Shubaki tycker att affischen är fin, men inte särskilt verklighetstrogen.
Långa smala tjejer, glamourösa kändiskvinnor och inte en enda man.

– Och ingen med slöja, säger Ezeih Al Rashdan.

Reklamaffischerna för Tyresö centrum väcker känslor bland besökarna.

På de informationsaffischer Newsec asset management satt upp för att visa hur utbyggnaden av Tyresö centrum kan se ut, finns inte en enda vuxen man. Bland de smala kvinnor på höga klackar som spankulerar runt i det tänkta köpcentrumet har shoppingbilder på skådespelerskorna Katie Holmes och Kate Beckinsale klippts in.

– Som kvinna är det här inget man kan identifiera sig med. Det känns så förlegat. Och vad vill de egentligen säga, att kvinnor är mer köpbenägna än män? Eller att de borde vara det? undrar Josefin Roos, författare och bosatt i Tyresö.

Det var hon som först uppmärksammade Lokaltidningen Mitt i på planscherna genom att skriva en insändare om den.

Och fler besökare reagerar på motiven när Mitt i besöker centrumet. Bollmorabon Jessica Bolonassos har precis lastat sonens barnvagn full med nyinköpt toapapper. Hon blir full i skratt när hon tittar på planschen.

– Vad töntigt att sätta upp en sådan affisch här! Men de vill väl förmedla en illusion. Hela vårt samhälle ser ju ut så – unga vackra kvinnor säljer. Fast jag tycker att bilden borde spegla hur det ser ut i verkligheten. Här ute är det ju mest barnfamiljer, inte så lyxigt och glamouröst.

Ytterligare en Coopkund, Ezeih Al Rashdan, som är ute och handlar med svärmor Salwa El Shubaki, tycker dock att planschen ser fin ut – men det är tråkigt för männen som inte får synas i reklamsammanhanget, säger hon och skrattar. Fast efter någon minuts betraktande blir hon allvarlig.

– Sådana som vi finns ju inte med! Här finns inga kvinnor med slöja. Det är synd. De borde välja folk från olika länder för det är ju så Sverige ser ut.

Centrumchefen Ari Raudasvirta svarar att det inte fanns någon tanke bakom valet av personer i bilderna, att arkitekten bara lade in dem, för att det inte skulle se så tråkigt ut.

– Vi har själva inte alls reflekterat över vad det är för typ av människor på bilderna. Syftet med bilderna var ju inte att spegla Tyresös befolkning. Självklart välkomnar vi män, kvinnor, barn, unga, äldre, Tyresöbor och alla andra till vårt centrum. Vi tycker att vi tar vårt samhällsansvar genom att ofta samarbeta med flera lokala föreningar, säger han.