Min lokala hjälte

Rekordbeslag av heroin i söderort

Långa fängelsestraff för flera centrala personer i Stockholms narkotikavärld och över ett kilo heroin i beslag. Det är resultatet av polisens specialriktade insats mot heroinnätverken i Stockholm.

Mannen som polisen misstänker är en centralgestalt i Stockholms heroinhandel står uppklädd framför villan i västra Afrika. På andra bilder poserar han vid exklusiva bilar.

37-åringen som bor i Gubbängen har skickat stora summor till hemlandet – pengar som polisen misstänker kommer från knarkhandel.

I ungefär ett år har Citypolisens riktade insats pågått. Spaningen har fokuserat på den grupp individer som enligt polisen kontrollerar heroinmarknaden i Stockholm.

Sammanlagt 1,1 kilo heroin och 300 gram kokain har beslagtagits och 15-20 personer i det övre skiktet som kontrollerar heroinhandeln har gripits.

– De nätverk vi slagit ut består av toppspelare. Det finns ingen som sitter högre upp, säger Lennart Karlsson, vid Citypolisens spaningsrotel.

Polisen har döpt operationen till Västafrikainsatsen, men understryker att personer från västafrikanska länder inte är mer brottsbenägna än någon annan.

– Det här är ett Stockholmsfenomen. När heroin började säljas i regionen tog individer ur den här gruppen marknaden och de har behållit den sedan dess. I andra delar av landet ser det annorlunda ut, säger Lennart Karlsson.

Både heroin från Afghanistan och kokain från Sydamerika mellanlandar och ompackas i stor utsträckning just i Västafrika.

I början av juni dömdes den 37-årige nyckelpersonen till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott vid Södertörns tingsrätt.

Efter telefonavlyssning mot mannen kunde polisen beslagta 90 gram heroin och tolv gram kokain vid ett tillslag mot hans bostad.

En 33-åring som greps vid tillslaget dömdes i juli till två års fängelse för grovt narkotikabrott.

Han ska enligt åtalet ha köpt 25 gram heroin av 37-åringen, och i ett källarförråd som mannen utnyttjade hittades 105 gram kokain. Ytterligare två män som bor eller har gripits i söderort har dömts för grova narkotikabrott och två män för narkotikabrott av normalgraden.

Det största heroinbeslaget i söderort var på 400 gram hemma hos en 34-åring i Johanneshov.

Vid samma tillfälle greps en 33-årig man från Bagarmossen med 46 gram heroin.

Enligt polisen har nätverken ingen klassisk maffiastruktur.

De har lösa kopplingar till varandra, och samarbetar snarare än konkurrerar om marknaden.

– Det är väldigt konstruktivt för deras sak. De ser varandra som en enda familj med ett uppdrag att sälja narkotika, säger Lennart Karlsson.

– Men det gör det svårt för oss eftersom det är lätt att vi applicerar ett västerländskt hierarkiskt tänk när det handlar om narkotikahandel.

De nätverk vi slagit ut består av toppspelare. Det finns ingen som sitter högre upp.Lennart Karlsson, citypolisen

Fakta

Topparna i heroinligan sitter nu i fängelse

Man, 37 år, Gubbängen. Högst upp i ett av nätverken enligt polisen. Dömdes den 4 juni för grovt narkotikabrott till tre år och sex månaders fängelse.

Man, 41 år, Hägersten. Näst högst position efter 37-åringen i nätverket. Dömdes den 26 april till ett år och två månader för narkotikabrott.

Man, 33 år, greps i Hägersten. Misstänkt kurir. Dömdes den 26 april till två år och sex månader för grovt narkotikabrott.

Man, 34 år, Johanneshov. Så kallad lagerhållare. Dömdes den 17 maj till fem års fängelse för grovt narkotikabrott

Man, 33 år, greps i Gubbängen. Dömdes den 3 juli till två års fängelse för grovt narkotikabrott.

Man, 33 år, Bagarmossen. Dömdes den 17 maj till ett år och nio månader för narkotikabrott.