ANNONS

Rekorddyr femma gick för 5 miljoner

”Det har funnits en bra känsla här länge”, säger Pablo Dias om Bagarmossen. Men nu har han sålt sin Bagislya – till ett rekordhögt pris.
”Det har funnits en bra känsla här länge”, säger Pablo Dias om Bagarmossen. Men nu har han sålt sin Bagislya – till ett rekordhögt pris.
Nyligen slog lägenhetspriserna i Bagarmossen nytt rekord. Pablo Dias fick nästan fem miljoner för sin lägenhet.

– Jag är glad för köparens skull. Bagarmossen är världens bästa ställe, säger han.
ANNONS

Han kunde knappt tro att det var sant. Lägenheten var värderad till fyra miljoner – ett pris som banken tyckte var i överkant när mäklaren gjorde en uppskattning om vad femrummaren kunde vara värd.

I våras berättade Lokaltidningen Mitt i om hur priserna ökat i Bagarmossen och att lägenheter i Skarpnäcks stadsdel är mer populära än någonsin.

Sedan dess har priserna fortsatt att stiga.

Det nya prisrekordet är femman på Svartågatan. 50-talslägenheten på fem rum fördelade på 97 kvadratmeter med balkong och öppen spis såldes nyligen för 4,9 miljoner.

Det var den dyraste lägenheten som sålts i Bagarmossen, enligt mäkare som Lokaltidningen Mitt i talat med samt statistik från booli.se.

Kvadratmeterpriset var högt, men inte lika högt som det på Rusthållarvägen i september. Där såldes en liten etta för nästan 78 000 kronor kvadratmetern, vilket tangerar priserna på Östermalm.

Pablo Dias som bott i Bagarmossen de senaste 20 åren har sett hur området förändrats.

– Men jag tycker att det funnits en bra känsla här länge. Området påverkades positivt när de stängde systemet i Kärrtorp och byggde ut tunnelbanan så att Bagis inte var slutstation längre.

Han understryker dock att det krävs allt mer pengar för att kunna flytta hit nu. Kapital som folk lånar. Stockholmarna är mest skuldsatta av landets invånare och många experter höjer ett varningens finger för att köpfesten kan få ett abrupt slut.

ANNONS

Pablo känner ändå att han är glad för dem som köpte hans lägenhet.

– Det är mer som att man överlåter ett hem än att man säljer. Det här är en unik lägenhet och jag är glad för köparnas skull. Bagarmossen är världens bästa ställe. Det när nära till skogar, sjöar och till stan.

Men det finns de som är skeptiska till den snabba prisutvecklingen.

Bagisbon Erik som är en av de bostadsspekulanter Mitt i pratat med.

– Det är klart att man blir glad att ens eget hem blir mer värt. Men samtidigt har vår familj inte råd att flytta till något större. Det är dags för bubblan att spricka nu, säger han.

Förra veckan kom nya förslag på att bankernas amorteringskrav ska bli tuffare.

Banken Nordea hade i en egen utredning sett att bostadspriserna ökat fem eller sex gånger mer än inkomsterna och att risken för överhettning ökar.

Fakta

Upp 126 procent på tio år

2005 kunde man köpa en lägenhet för 19 061 tusen kronor kvadratmetern i snitt. Det betyder att en lägenhet på 70 kvadratmeter låg på 1,3 miljoner.

Idag kostar 70 kvadratmeter i Skarpnäcks stadsdel över tre miljoner – ett snittpris på strax över 43 000 kronor per kvadratmeter.

Mellan 2005 och 2014 har priserna ökat 126 procent.

Bara i år har priserna stigit med 16 procent.

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.