Rekorddyrt att köpa hus Spånga

Mäklaren Björn Stark är övertygad om att det blir budgivning även på den här villan och att priset drar iväg.
Mäklaren Björn Stark är övertygad om att det blir budgivning även på den här villan och att priset drar iväg.
Villapriserna i Gamla Spånga har stigit med 17 procent – bara under det senaste året.

Ännu finns inga tecken på en avtagande marknad.

Förra veckan såldes en villa för rekorddyra 11,5 miljoner.

I fredags slutade budgivningen på en villa i Solhem. 11,5 miljoner kronor stannade priset på.

– Vi tror nog att det är det rekord för vad som sålts i Spånga, säger Henrik Larsson på Skandiamäklarna i Spånga.

En bit därifrån är ytterligare ett hus till salu. Efterfrågan är enorm. Bara under tre dagar förra veckan fick den gula trävillan 3 143 besök på Hemnet.

Den har ett utropspris på dryga nio miljoner kronor, men mäklaren Björn Stark på Mäklarringen tror att det kommer att bli budgivning. Han har redan fått sätta in en förhandsvisning.

– Fyra villor i Spånga har sålts för över tio miljoner kronor. Jag tror att det här blir den femte, säger han.

Solhem är populärt, har många stora villor och priserna där är högre än i övriga Spånga, men Björn Stark säger att trenden med stigande priser är stark i hela västra Stockholm.

– Det säljs för rekordpriser överallt. Jag sålde ett litet radhus i Bromsten för 3,7 miljoner i juni. I Nockeby går ett radhus för tio miljoner kronor och i ute i Järfälla har det nyss sålts villor för över åtta miljoner. Det har aldrig hänt förut, konstaterar han.

Bilden bekräftas av flera mäklare i Spånga. Många intressenter är dessutom personer från övriga landet som nu söker sig till Stockholmsregionen.

Enligt statistik från Värderingsdata har priserna på villor och radhus i Spånga gått upp med 17 procent mellan augusti 2014 och augusti 2015.

Medelpriset per kvadratmeter har gått från 35 800 kronor till 42 041. En standardvilla med 127 kvadratmeter boyta kostar nu i snitt 5 277 000 kronor. På tio år har snittpriserna nästan fördubblats. Motsvarande hus kostade knappt 2,8 miljoner kronor 2005.

Enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, beror de skenade priserna på en kombination av låga räntor, relativt bra ekonomisk utveckling och att det inte byggs en större mängd billigare bostäder.

– Den höga efterfrågan i relation till det totala utbudet gör också att priserna pressas uppåt i hela staden, även i förortsområden, säger han.

Är de nuvarande prisnivåerna en bostadsbubbla som kommer att spricka?

– Ser vi fem år framåt är det rimligt att tro att huspriserna kommer att falla kanske 20 procent, på grund av stigande räntor och att byggandet även av billigare bostäder kommer att komma igång. Däremot är det svårt att se att något skulle leda till markant fallande priser de närmaste ett eller två åren, säger Hans Lind.

Fakta

Marknaden är stekhet i Spånga