ANNONS

Rekordfå bostadsinbrott i Värmdö – lägsta på 23 år

Värmdö: Rekordfå bostadsinbrott i Värmdö 2019
Antalet bostadsinbrott var rekordfå i Värmdö 2019.
Antalet bostadsinbrott i Värmdö var rekordfå 2019.
Grannsamverkan är avgörande förklaringen, tror polisen.
ANNONS

Inte något annat år under de 23 år som Brottsförebyggande rådet presenterat statistik över inbrott, har antalet bostadsinbrott i Värmdö varit så få som i fjol.

’Rekordåren” 1996 respektive 1998 anmäldes över 400 bostadsinbrott i Värmdö. De senaste åren, 2015 och framåt, har antalet inbrott legat på mellan 165 och 212 anmälningar.

I fjol, 2019, landade antalet anmälningar preliminärt på 123 bostadsinbrott.

Lägsta antalet på 23 år

Under de 23 år som Brottsförebyggande rådet redovisat statistik för inbrott har antalet anmälningar aldrig varit så få i Värmdö.

Liksom tidigare år handlar flertalet anmälningar om inbrott i fritidshus och i villor, framförallt i fritidshus. Totalt anmäldes 58 inbrott i fritidshus i fjol, att jämföra med rekordåret 1996 då 316 inbrott anmäldes.

Det har uteslutande med grannsamverkan att göra

Magnus Mohlin, kommunpolis

Magnus Mohlin är kommunpolis i Värmdö:

– Det har uteslutande med grannsamverkan att göra. Grannar förhindrar brott genom att hjälpa varandra.

Värmdö är stort när man kommer utanför Gustavsberg, säger Magnus Mohlin. I stora delar av kommunen kan det vara avgörande att grannarna känner varandra, för att hjälpa varandra om något händer. Polisen har inte de resurserna, enligt Mohlin.

ANNONS

– Där är det mycket ägaren själv som måste förhindra brott, säger Mohlin.

Förskonad kommun

Värmdö generellt är förskonat från vissa brott jämfört med andra kommuner i länet, som centrala Stockholm och kommuner som genomkorsas av motorvägsleder.

Till Värmdö finns visserligen också motorväg men det är också enda vägen till stora delar av Värmdö, något som kan avgöra när personer utifrån bestämmer sig för var de ska begå olika former av brott, som bostadsinbrott.

– Det har gjort att de organiserade ligorna inte har gjort sig så påminda här i Värmdö, men den förklaringen är mest vad vi tror, säger Magnus Mohlin.


Antal bostadsinbrott i Värmdö

Inbrott i villor, radhus och fritidshus. I totalsumman ingår även inbrott i källare, förråd och vindar. 

Loading...

Loading…

Källa: Brottsförebyggande rådet


 

ANNONS