ANNONS

Rekordgap mellan annonspris och slutpris

De största skillnaderna mellan annonspris och det verkliga slutpriset hittar man i centrala Sundbyberg. För hela kommunen är skillnaden 17 procent. Statistiken inkluderar nyproduktion, som ofta säljs för fast pris, vilket kan minska glappet.
De största skillnaderna mellan annonspris och det verkliga slutpriset hittar man i centrala Sundbyberg. För hela kommunen är skillnaden 17 procent. Statistiken inkluderar nyproduktion, som ofta säljs för fast pris, vilket kan minska glappet.
Eddy Löjdkvist, mäklaren bakom "accepterat pris" anser att begreppet spelat ut sin roll. "Vi måste hitta ett nytt system där mäklare sätter pris som ligger nära slutpriset".
Eddy Löjdkvist, mäklaren bakom "accepterat pris" anser att begreppet spelat ut sin roll. "Vi måste hitta ett nytt system där mäklare sätter pris som ligger nära slutpriset".
I Sundbyberg stiger bostadspriset i snitt 17 procent från det som angavs i annonsen, ibland kan det diffa en miljon.

Nu slopar flera mäklarfirmor begreppet "accepterat pris".
ANNONS

Att köpa bostad kan bli en oväntat dyr affär. Om det ens blir någon affär, budgivningar kan trissa upp priset rejält.

Sett till försäljningarna i november skiljer det 17 procent mellan annonspris och slutpris i Sundbyberg, det visar siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram åt Mitt i.

Skillnaden är den största sedan 2011, och större än i innerstaden. Många bostäder säljs för mer än 50 procent över annonspris.

Gapet gagnar ingen, anser Per Arne Sandegren, analytiker på Svensk Mäklarstatistik.

– Det skapar ju en oförutsägbarhet. Varken köpare eller mäklare är betjänta av att det, mäklarbranschen är ju en förtroendebransch. Det skapar ju också en förväntning hos säljare, säger han.

Debatten om lockpriser har blossat upp igen. 53 anmälningar i länet som rör lockpriser har gjorts i år, en fördubbling från ifjol.

Men skenande priser måste inte bero på lockpriser, säger Per Arne Sandegren.

– Inte per automatik. Det kan också vara tecken på en het marknad, det är svårt för mäklare att sätta pris. Förmodligen är det en kombination. Men om det stiger över 50 procent är det illa. Så svårt kan det inte vara att sätta pris om det inte är ett extremt objekt.

Mitt i har pratat med flera mäklare som säger att säljare räknar med budgivning. Speciella objekt tenderar också att dra iväg.

ANNONS

– När objekten ”sticker ut” kan det bli extremt tryck, det kan vara takvåningar eller vissa hus i Duvbo som säljs sällan, säger Ylva Gauffin, kontorschef på Notar i Sundbyberg.

Målet är att slutpriset ska stämma hyfsat bra med annonspriset, säger hon.

– Det bästa vore om man kunde sätta ett pris på fem miljoner och att det verkligen blir det. Men många säljare har extremt höga förväntningar, risken är att man står på en visning och det inte kommer något folk om priset sätts för högt, då är risken att man måste sänka priset, säger Ylva Gauffin.

Flera mäklare menar att den heta bostadsmarknaden är orsaken till det stora glappet mellan annonspris och slutpris.

– Det har varit en prisuppgång på 20 procent på bostäder i Sundbyberg, det är otroligt mycket. Enligt min bedömning har vi mäklare haft svårt att hänga med i att höja upp priserna, säger Linus von Hofsten på Svenska Mäklarhuset Sundbyberg.

Flera mäklarfirmor har valt att överge begreppet accepterat pris eftersom det inte går att garantera att säljaren verkligen säljer.

– Det blir inte ett schysst begrepp att använda mot kunderna, säger Linus von Hofsten.

Mäklaren Eddy Löjdkvist tog initiativ till att införa accepterat pris 2011 för att motverka lockpriser. Han blev årets mäklarprofil 2012 för insatsen och anmälningarna om lockpriser minskade avsevärt.

– Accepterat pris fungerade i tre och ett halvt år. Men i slutet av förra året började priserna skena igen, säger han.

Nu anser han att termen helt spelat ut sin roll.

– Begreppet är historia. Vi är tillbaka i samma manér som innan vi införde accepterat pris och måste hitta ett nytt system där mäklare sätter pris som ligger nära slutpriset.

Är det möjligt?

– Vi har lyckats förr. Efter att vi införde accepterat pris 2011 gick priset i snitt upp 4-5 procent i innerstaden. Det får man leva med. Men över 10 procent ska det inte vara tycker jag, säger Eddy Löjdkvist.

Fakta

Anmälningar om lockpris ökar

Lockpris kallas det om en mäklare medvetet och systematiskt sätter ett utgångspris som ligger långt under marknadsvärdet.

Perioden januari-oktober 2015 gjordes 53 anmälningar om lockpriser i Stockholm län. Samma period 2014 var siffran 21, 2013 och 2012 gjordes 16 anmälningar om lockpriser.

Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, har en diciplinnämnd som kan besluta att varna mäklare eller återkalla registreringar.

I år har två mäklare varnats för att ha använt sig av lockpriser.

Fakta

Störst prisökningar i år

Tvåa, Esplanaden +68 %

Etta, Fredsgatan +54 %

Tvåa, Kyrkogatan +46 %

Fyra, Prästgårdsgatan +39 %

Trea, Stationsgatan +34%

Etta, Vegagatan +33 %

Tvåa, Fågelsången + 38 %

Etta, Sturegatan +35 %

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.