Rekordhöga priser på bostadsrätter

Ett stort köpsug och ett lågt utbud skapar rusning till visningarna. Mäklaren Oliver Strandberg visar en lägenhet på Trädgårdsgatan.
Ett stort köpsug och ett lågt utbud skapar rusning till visningarna. Mäklaren Oliver Strandberg visar en lägenhet på Trädgårdsgatan.
Lägenheter säljs till rekordhögt pris i Sundbyberg. Ett magert utbud gör att det är upplagt för fortsatt prisrusch.

– Inget tyder på att det kommer att avta, säger mäklaren Oliver Strandberg.

Ljust och fräscht, balkong i söderläge, nära tunnelbanan. Lägenheten som Oliver Strandberg, från Skandiamäklarna, visar i Lilla Alby prickar in flera kriterier i bostadsspekulantens våta dröm.

– Det är ett stort tryck nu. Centrala Sundbyberg har länge varit den mest attraktiva delen, men Lilla Alby har blivit väldigt trendigt den senaste tiden, säger han.

På ett år har kvadratmeterpriserna i Sundbyberg ökat med närapå 4 000 kronor, visar siffror från Mäklarstatistik.

När Lokaltidningen Mitt i ringer runt till lokala mäklare anger de alla samma orsak: stort köpsug, litet utbud.

– Utbudet på lägenheter är historiskt lågt. I augusti–september ökade efterfrågan, många studenter behövde någonstans att bo. Då gick priserna upp. Vi mäklare blir ofta chockade själva, säger Sevim Demir, mäklare på Bjurfors.

Det magra utbudet är inte unikt för Sundbyberg. Enligt Svenska Mäklarhuset fanns nästan tusen lägenheter färre ute till försäljning i länet i oktober jämfört med 2012. Det innebär huggsexa om de bostäder som läggs ut.

Mäklare beskriver läget som ett slags moment 22: Många vågar inte sälja sin bostad förrän de köpt något nytt, men det finns inte mycket att välja på för den som vill köpa.

Prisökningen i Sundbyberg har flera förklaringar. Mäklarna berättar samstämmigt om att fler köpgrupper upptäcker staden när Stockholm växer utåt.

– Innerstadsborna drar upp priset i Sumpan. För några år sedan tyckte många att Sundbyberg hade hög kommunalskatt och lågt långt bort, då letade man mer i Solna. Nu kan man säga att Sundbyberg rider på Solnas våg, och Solna rider på innerstans våg, säger Sevim Demir.

Men en del av äran kan Sundbyberg allt ta åt sig.

– Sundbyberg har fått högre status. Det är stort intresse från dag ett och vi säljer ofta före visning, säger Madeleine Almkvist, mäklare på Notar.

Lyxiga nybyggen som Signalfabriken, trähusen och nya landmärket skänker också glans till kommunen. Mäklare tror på fortsatt prisuppgång.

– Nyproduktion bidrar till en hajp i området. Inget tyder på att det kommer att avta, säger Oliver Strandberg.

Som mäklare blir man ofta chockad själv.Sevim Demir, Bjurfors