ANNONS

”Oscar” får rekordhögt skadestånd av kommunen

Kommunen ska betala skadestånd om 110 000 kronor.
Kommunen ska betala skadestånd om 110 000 kronor.
Efter Ekots granskning om fasthållne "Oscar" är Täby kommun nu skyldiga att betala skadestånd. Beloppet om 110 000 kronor är det tredje högsta någonsin som betalats ut till en elev.
ANNONS

För fyra år sedan när Oscar, som egentligen heter något annat, gick i tredje klass på en skola i Täby blev han regelbundet nedlagd och fasthållen mot marken av skolpersonal som höll fast honom i händer och fötter. Ibland satt de även gränsle över Oscars rygg.

Skolinspektionen har hela tiden ansett att skolpersonalen hade gjort rätt men efter Ekots granskning i dokumentären ”Fallet Oscar”  gjorde Skolinspektionen i somras en omprövning av ärendet.

Kommunen bad om ursäkt

Då kom Skolinspektionen fram till att Oscar, som har ADHD och Asperger, hade blivit kränkt. Efter omprövningen gick Täbys utbildningschef Patrik Forshage ut och bad om ursäkt till Oscar och hans familj.

– Jag vill för vad det nu kan vara värt, be om förlåtelse för det vi gjort, sa Patrik Forshage till Mitt i somras.

Nu rapporterar Ekot att Oscar kommer att få skadestånd om 110 000 kronor från Täby kommun vilket är den tredje högsta summan någonsin som betalats ut till en elev. Oscars mamma berättar för Ekot att skadeståndet innebär att de kan sätta punkt och gå vidare.

– Han blev ju alldeles tyst först och sedan sa han, mamma det är fantastiskt. Nu kan vi sätta punkt, säger Gunilla Björling. Det blir ett avslut och en punkt för Oscar och han kan gå vidare också, säger hon till Ekot.

ANNONS

Kunde ha lett till döden

Beloppet är så pass högt eftersom kränkningarna varit så pass allvarliga, menar Barn- och elevombudet (BEO). Enligt de experter som Ekot pratat med framkom det att skolpersonalens agerande kunde ha lett till syrebrist och plötslig död.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.