ANNONS

Rekordlång kö till bostad i Solna

Emilia Nordgren, här med dottern Inez, vill gärna flytta till något större.
Emilia Nordgren, här med dottern Inez, vill gärna flytta till något större.
Emilia och Erik Nordgren med dottern Inez vill gärna flytta till något större.
Emilia och Erik Nordgren med dottern Inez vill gärna flytta till något större.
11,1 år – kön till ett förstahandskontrakt på en hyresrätt i Solna är längst i länet.
ANNONS

Det gäller att ha tålamod – eller kontakter – för den som vill komma in på bostadsmarknaden. Med 555 925 ­personer i kö hos Bostadsförmedlingen, som förmedlar lägenheter i hela Storstockholm, blir kötiderna därefter. 7,5 år var den genomsnittliga kötiden för en ­lägenhet i Stockholms län förra året.

Betydligt längre – längst i länet – fick man vänta på en lya i Solna. Här har genomsnittskötiden ökat till 11,1 år under 2016, jämfört med 10,6 året innan. I grannstaden Sundbyberg var kön betydligt kortare, 7,6 år.

faktarutan

Förra året förmedlades 101 vanliga hyreskontrakt i Solna. Längst kötid – 21,9 år – hade en person som flyttade in i en tvårummare i Hagalund. Kortast – 7,4 år – räckte för en tvåa i Skytteholm, enligt statistik från Bostadsförmedlingen.

Det hårda trycket på hyresmarknaden slår hårt mot personer utan ekonomiska möjligheter att köpa eller kontakter till hyresvärdar.

Ettan för trång för familjen

För familjen Nordgren i Råsunda börjar läget bli allt mer akut. Med två vuxna och en snabbt växande tvååring blir den lilla ettan på 40 kvadratmeter snart i minsta laget.

– Det funkar men är inte optimalt. Det funkar för att det måste funka, säger Emilia Nordgren.

Än så länge är dottern så liten att hon ändå alltid är nära mamma eller pappa – men snart kommer kraven på mer eget utrymme, något som är svårt i dag.

– Den enda dörren man kan stänga om sig är på toaletten, säger Emilia Nordgren.

ANNONS

Emilia och Erik köar tillsammans för en större lägenhet. Men trots att de stått sedan 2004 ser det just nu mörkt ut.

– Vi behöver något större och då vill man ofta byta två små lägenheter mot en större. Det gäller att hitta den där personen som vill bo mindre och vi är ju inte direkt ensamma om att vilja göra det, säger Emilia Nordgren.

(V): Man ska kunna bo kvar i Solna

För den som kan tänka sig att lämna Solna är kötiden såklart kortare, men är man född och uppvuxen på en plats och har familj där gör de starka banden att man ofta vill bo kvar.

Det är viktigt att man har den valfriheten, menar Thomas Magnusson, gruppledare för Vänsterpartiet i Solna.

solnfakta

Bostadsrätt är den dominerande upplåtelseformen i Solna.

– Jag har själv en ungdom hemma som sen ska hemifrån. Då är det hopplöst i Solna, då ska han ut i en annan kommun och långt bort i Stockholmsregionen eller bo i andra eller tredje hand. Ungdomar får ha ett liv i resväskan. Alla vill och kan dessutom inte köpa en lägenhet. Det finns också en tröghet i systemet för den som vill byta från mindre till större, men också tvärtom, säger han.

Vänsterpartiet vill som enda parti i Solna bara bygga hyresrätter tills det finns en balans. Man menar också att den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten, som har i uppdrag att ”inom Solna kommun förvärva, uppföra och förvalta bostadsfastigheter”, inte klarar sitt uppdrag.

– Man säger att de ska bygga där och när ingen annan vill. Då tar man inte ledartröjan på sig, utan då har man abdikerat, säger Thomas Magnusson.

Signalisten ska bygga mer

På Signalisten menar man att de planer man haft av olika skäl har dragit ut på tiden. Framöver ska det bli ändring på det, säger nya vd:n Per Anders Hedkvist.

– Vi har ambitionen att bygga fler hyresrätter. Vi hoppas hitta fler projekt, och vi har stor prioritet att göra det.

På Jungfrudansen samt i Råsunda, Bagartorps centrum och Bergshamra har man projekt som snart kommer igång. Även om det på Jungfrudansen och i Bergshamra handlar om lägenheter för 65+ samt trygghetsboenden så gör de skillnad, menar Per Anders Hedkvist.

– De äldre som flyttar in lämnar tomma hyresrätter efter sig. Det blir en flyttkedja.

Torsten Svenonius (M), stadsbyggnadskommunalråd (M) menar att det är viktigt att Signalisten kan trappa upp sitt byggande, men att man inte ska stirra sig blind på upplåtelseformen.

– Det överlägset viktigaste är att vi förmår hålla en generellt hög byggtakt oavsett vad som byggs. Det andra är att försöka få upp rörligheten i det befintliga beståndet, det är där de billiga hyresrätterna finns. En nybyggd hyresrätt blir aldrig billig, menar han.

Den långa kötiden ska man inte stirra sig blind på.

– Det är ju inte så att 550 000 personer står utan bostad, utan de personerna bor ju någonstans i dag. Problemen med kösystemet är att folk ställer sig i kön och sen väntar de väldigt länge tills de kan välja och vraka. Kanske borde man höja kostnaden för att stå i kön och prioritera ett system där man aktivt söker lägenhet, säger han.

ANNONS