Rekordmånga cykelstölder på Östermalm

Tessinparken är en av de platser på Östermalm som är hårdast drabbad av cykelstölder. En annan är området kring KTH.
Tessinparken är en av de platser på Östermalm som är hårdast drabbad av cykelstölder. En annan är området kring KTH.
Aldrig förr har så många cyklar stulits på Östermalm.

Och cyklarna som stjäls blir allt dyrare visar ny statistik.

Att komma ut till cykelstället och upptäcka att hojen blivit stulen är något de flesta varit med om. Men på Östermalm har cykelstölderna den senaste tiden varit fler än vanligt.

Under första halvåret i år anmäldes hela 368 cyklar stulna i stadsdelen. Det är den högsta siffran sedan statistiken började föras och en ökning med mer än 50 procent jämfört med året innan.

Susanne Fagerberg är skadechef på Länsförsäkringar. Hon har också märkt det ökade antalet stölder som rapporteras till bolaget.

– Det är lite svårt att säga vad det beror på. Vi vet att cyklandet blivit mycket populärare så en orsak kan vara att det helt enkelt finns fler cyklar att stjäla.

Enligt henne försvinner flest cyklar i citynära områden. Kanske lite överraskande är det inget självklart skydd att många människor passerar platsen där cykeln står. Snarare är det bättre för statistiken att parkera lite ensligare, enligt Susanne Fagerberg.

– Det kan ge en falsk trygghet att parkera där många befinner sig men där finns också risken att många tjuvar rör sig.

Det bästa skyddet är, enligt henne att låsa fast cykeln i något som sitter fast och undvika nattparkering utomhus. Man kan också ta med sig sadeln när man lämnar den.

– Det gör cykeln mindre attraktiv.

Samtidigt som allt fler cyklar blir de riktigt dyra hojarna fler. Det syns också i statstiken. Siffror från Länsförsäkringar visar att snittersättningen per stulen cykel i Stockholm stigit med ungefär 500 kronor mellan 2010 och 2015.