Rekordmånga cyklar har stulits

Elsa Persson fick sin cykel stulen när den stod på tomten. Hon fick ut en ny cykel genom försäkringen.
Elsa Persson fick sin cykel stulen när den stod på tomten. Hon fick ut en ny cykel genom försäkringen.
I Nacka har 154 cyklar anmälts stulna hittills i år, vilket är rekordmånga.

Flest stölder har skett i Orminge. Där har 15 stölder anmälts under årets första fem månader.

Polisen misstänker att cyklarna säljs vidare.

Vid en busshållplats på Skarpö­vägen i Orminge står den här onsdagsmorgonen ett 30-tal cyklar parkerade i några cykelställ.

Längre bort, vid busshållplatsen, står Caroline Ekblad och väntar på bussen. Hon har nyss ­parkerat sin cykel i ett av cykelställen för att åka vidare med bussen.

– Det är tråkigt att man inte får ha grejer i fred, säger hon när hon får höra om det stora antalet cykelstölder, särskilt i Orminge.

Av de 154 cykelstölder som gjorts hittills i år i Nacka har nämligen 15 gjorts i Orminge.

Varför stölderna ökar har hon ingen uppfattning om.

– Men man är medveten om att det kan ske cykelstölder, säger hon.

På en gång- och cykelväg längre bort cyklar Elsa Persson förbi. När hon bromsar in och får höra om cykelstölderna berättar hon att hon nyligen har fått en cykel stulen – på sin egen tomt. Även hennes bror fick sin cykel stulen vid samma tillfälle.

Elsa har nu fått en ny cykel via försäkringen, en cykel som hon låser in i boden när hon kommer hem. Före stölden hade hon inte tänkt något särskilt på stöldrisken, berättar hon.

Att just Orminge är så hårt ­drabbat av cykelstölder har polisen ingen förklaring till. Enligt Robert Heurgren, polisens pressansvarige i Nacka, kan en förklaring vara att Ormingeringen är långsträckt och att cyklar stulits vid busshållplatser på sträckan när cyklister ställt ifrån sig dem för att åka vidare med buss.

Tobias Sollerman, inspektör på närpolisen i Orminge, tror att någon eller några ägnar sig åt att stjäla cyklar för att sälja dem vidare:

– Det är säkert någon eller några som tjänar pengar på det här, det är min spontana tanke. Cyklar är dyra, och de säljs säkert vidare på Blocket.

Polisen sätter dock inte in några extra resurser med anledning av de många stölderna, enligt Tobias Sollerman.

– Nej, ofta har vi inga spår att jobba med, det är som att jaga spöken.

Det polisen kan göra, enligt Tobias Sollerman, är att prata med människor, bland annat med ungdomar, och då få tips som kan leda vidare. Ibland förekommer att de som ägnar sig åt en viss brottslighet skryter om det för andra.

– Då kan det komma fram uppgifter som kan leda vidare, säger Sollerman.

Det är någon eller några som tjänar pengar på det här.tobias sollerman, polis