ANNONS

Rekordmånga åkte fast för rattfylla

Polisens kontroll vid Ålkistan.
Polisens kontroll vid Ålkistan.
Natten mot söndag kontrollerade polisen nykterheten hos 1540 bilister, i Solna kommun, Alvik och vid Tranebergsbron.
– Resultatet var helt galet, säger Patrick Ivanyi, insatsansvarig.
ANNONS

Natten mot söndag kontrollerade polisen nykterheten hos 1540 bilister vid Haga södra, Ålkistan, Alvik och Tranebergsbron.

– Resultatet var helt galet. Vi fick 28 träffar, det har aldrig varit så många, berättar insatsansvarige Patrick Ivanyi vid Solnapolisen, som har sina teorier kring rekordutfallet:

– Varmt väder, elitlopp och Champions league-final. De sitter och dricker och sen kör de hem från krogen.

Av de 28 var 25 hade druckit alkohol, övriga var misstänkt narkotikapåverkade. I fem fall skrevs anmälan om grov rattfylla, vilket görs för den som blåser över motsvarande 1 promille. Den högsta noteringen under insatsen var 1,3 promille.

19 förare blev av med körkortet. Ytterligare ett antal körde utan körkort och polisen förverkade två bilar var förare kört olovligt flera gånger.

Krockade med polisbil

Ett 20-tal poliser från polisområde Nord ingick i insatsen, som pågick under fyra timmar. Vid ett tillfälle försökte en troligen narkotikapåverkad förare smita i samband med kontroll vid Tranebergsbron – och körde in i en obemannad polisbil som ställts upp som farthinder på vägen.

– Det dunkade till ganska ordentligt. Men han blev igenkänd av polis och är nu misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, säger Patrick Ivanyi.

15 av de 28 förare som åkte fast i polisens kontroll är födda på 80-talet, den yngsta 1997. 26 är män och två kvinnor.

ANNONS

Ökat antal insatser

Nu ska polisen öka antalet insatser.

– Normalt kör vi 8-10 insatser per år. Vi skulle ha gjort det här vid flera tillfällen i vår, men det har varit svårt personalläge. Men efter sommaren kommer vi att öka. Så här kan vi inte ha det, ett sådant här resultat är för mycket, man blir nästan skrämd, säger Patrick Ivanyi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.