Rekordmånga förtidsröstar i Upplands Väsby inför EU-valet

Filip Olma, kanslichef, kommunledningskontoret Sara Hugosson, valsamordnare, kommunledningskontoret Upplands Väsby Förtidsröst EU-valet
Filip Olma, kanslichef, Upplands Väsbys kommunledningskontor och Sara Hugosson, valsamordnare på kommunledningskontoret.
Filip Olma, kanslichef, kommunledningskontoret Sara Hugosson, valsamordnare, kommunledningskontoret Upplands Väsby Förtidsröst EU-valet
Filip Olma, kanslichef, Upplands Väsbys kommunledningskontor och Sara Hugosson, valsamordnare på kommunledningskontoret.
eu-val kollage
Störst andel röstberättigade Väsbybor förtidsröstar inför EU-valet, i hela Stockholms län.
Som många Väsbybor redan märkt är det stora tältet vid tågstationen en av platserna där man kan förtidsrösta inför EU-valet. Upplands Väsby är den kommun där flest förtidsröstar i hela Stockholms län.

Med en knappt en vecka kvar till EU-valet är Upplands Väsby den kommun där högst andel röstberättigade personer förtidsröstar i Stockholms län.

– Vi tycker att det är jättekul förstås. Förtidsröstningen ökar ju generellt i hela landet, men hos oss är den extra påtaglig, säger Filip Olma, kanslichef på kommunledningskontoret i Upplands Väsby.

Väsby är först i Stockholms län

Lördagens siffror från förtidsröstningslokalerna visar att över 13 procent av de 31 508 röstberättigade Väsbyborna redan har förtidsröstat, vilket är en högre andel än både Sollentuna och Stockholms stad.

Filip Olma tror att den höga andelen förtidsröstande Väsbybor beror på att kommunen gjort lokalerna mer tillgängliga än tidigare år. Kommunen har skickat ut informationsblad till medborgarna vid två tillfällen, och utökat öppettiderna i de två vallokalerna.

– Lokalerna ska vara öppna och det ska vara enkelt och bekvämt att rösta. Då blir folk påminda i vardagen och väljer att rösta i större utsträckning. Sen får man se om det påverkar valdeltagandet, det kan ju vara så att det bara är de som skulle röstat i vanliga fall röstat i förtid istället, säger Filip Olma.

Påverkar politiska kampanjer

Vissa dagar har upp emot tre gånger så många Väsbybor förtidsröstat, jämfört med det förra Europa parlamentsvalet 2014. Filip Olma tror att ökningen beror på att  många Väsbybor vande sig vid vallokalerna redan vid riksdagsvalet i fjol, och att förtidsröstningen kan komma att påverka partiernas politiska kampanjer i framtiden.

– Det påverkar ju kanske också partiernas kampanjande, i och med att väljarna bestämmer sig tidigare och röstar tidigare. På valdagen har ju många väljare redan röstat, säger han.