Min lokala hjälte

Rekordmånga hål i västerorts gator

I två år fick grannarna parera de djupa potthålen på Älvdalsvägen. Först i slutet av juni lagades de.
I två år fick grannarna parera de djupa potthålen på Älvdalsvägen. Först i slutet av juni lagades de.
Det tog två år innan hålet i gatan reparerades.

Trots rekordmånga anmälningar finns det fortfarande tusentals gropar och potthål i Hässelby-Vällingbys gator.

Och skadestånds­kraven växer.

Hålet på Älvdalsvägen i Hässelby är relativt djupt – och ett rejält gupp för den bilförare som glömmer att väja. När Lokaltidningen Mitt i besöker platsen i juni visar grannar upp den lilla metallbrunn som frilagts, en brunn med vassa kanter.

– Jag fick en punktering en gång, säger Marina af Grivas som bott i området i 26 år.

Grannen Stig Östman, 81 år, har också råkat illa ut. Han trillade och slog upp ett sår i ansiktet när han var ute med hunden.

– Det är farligt när gatorna är dåliga. Man får vara väldigt observant, säger han.

Enligt Marina af Grivas har potthålet funnits där i två år. Förra våren anmälde hon det till trafikkontoret.

– Det var en tjej som sa ”vi noterar din anmälan”. Sedan hände ingenting.

Situationen är likadan på många håll. Efter den långa och hårda vintern finns det rekordmånga potthål på gatorna. Trafikkontoret har sedan januari fått in 481 anmälningar i västerort.

För hela Stockholm ligger siffran på 1 478 potthål jämfört med 856 för samma period i fjol.

Men ännu värre är alla gropar och hål som blivit kvar efter olika arbeten när företag grävt för ledningar, vatten och avlopp.

– Det rör sig om tusentals hål som bolagen lämnat efter sig så nu sätter vi press på dem för att de ska åtgärda problemen, säger Susanne Pettersson, enhetschef för stadsmiljö vid trafikkontoret.

Samtidigt växer bunten med skadeståndskrav från allmänheten. Kommunen har fått in ett 40-tal ärenden, främst från stockholmare som har fått skador på bilen efter att ha kört ner i ett hål.

– En del får ersättning men inte alla. Man får göra en bedömning från fall till fall, säger juristen Ulla Alm.

Nacka kommun har infört en ”potthålsgaranti” som innebär att ett hål ska åtgärdas inom fem dagar. Men någon sådan garanti finns inte i västerort Däremot har extra resurser satts in för att komma till rätta med problemen.

Och notan för att reparera gatorna i Spånga, Tensta, Hässelby och Vällingby har hittills hamnat på över 2,5 miljoner kronor.

– Akuta saker som potthål går före andra planeringar, det är inte så att vi står utan pengar för potthålslagningar utan då får vi prioritera om, säger Pettersson.

Hålet i Marina af Grivas kvarter lagades i slutet av juni efter att Lokaltidningen Mitt i varit där. Men Susanne Pettersson är förvånad över att det tog två år innan det åtgärdades.

– Det låter jättekonstigt. Så lång tid tar det normalt inte utan det ska gå på några dagar. Ärendet verkar ha fallit mellan stolarna, kanske är det den mänskliga faktorn som spelat in, säger hon.

Sedan hände ­ingenting.Marina af Grivas anmälde felet förra våren