ANNONS

Rekordmånga hyr ut på Airbnb

Under några veckor i sommar har Maria och Petter Diurlin sin villa i Skogås, där de bor med barnen Elsa och Nellie, ute till uthyrning genom Airbnb.
Under några veckor i sommar har Maria och Petter Diurlin sin villa i Skogås, där de bor med barnen Elsa och Nellie, ute till uthyrning genom Airbnb.
Airbnb fortsätter att öka kraftigt i Stockholm, trots att många hyresvärdar säger nej till uthyrning. Och det är -inte längre bara ett innerstads-fenomen – även utanför stan dyker objekt upp.

Men se till att ha koll på reglerna – annars kan det kosta dig både bostad och pengar.
ANNONS

Familjen Diurlin i Skogås har tidigare hyrt ut sin stuga på Gotland genom bostadsuthyrningstjänsten Airbnb. Den här sommaren testar de också att hyra ut villan i Skogås.

Tidigare har de flesta objekten för uthyrning i Stockholm legat i eller -nära innerstan, men nu dyker allt fler alternativ upp i områden längre ut, enligt Airbnb.

– Det har väl kanske inte varit jätterusning, men för den tyska familjen som hittills bokat är det här ett billigt alternativ jämfört med att bo på hotell i en vecka. Så vi tänkte att vi testar, säger Petter Diurlin.

Även om han och hans fru Maria tycker att det är bra att få in lite extrapengar på uthyrningen, är det kanske inte det främsta skälet till att de hyr ut.

– För oss handlar det mycket om att vi tycker om tanken med delnings-ekonomi. Airbnb är såpass etablerat nu att det känns som ett säkert alternativ, -säger Petter Diurlin.

Enligt Visit Stockholm är det svårt att få fram korrekta siffror på hur omfattande Airbnb-uthyrningen är, men enligt Airbnb ökar antalet övernattningar i Stockholm. Det senaste året har antalet nära fördubblats, och i maj fanns 70 procent fler objekt till uthyrning i Stockholmsområdet jämfört med motsvarande månad förra året.

– Vi har ju brist på hotell när det är stora evenemang i staden, så vi ser den här typen av alternativt boende som ett välbehövligt komplement, säger Karin Mäntymäki, tillförordnad vd på Visit Stockholm och fortsätter:

– Vi kan se att lösningar inom delningsekonomin ökar. Exempel på det är fenomen som Yelp och Airbnb och även nya appar som Airdine.

Enligt nya siffror som mäklarfirman Bjurfors tagit fram är stockholmarna positiva till att hyra ut sin bostad under korta perioder. Drygt var tredje svarar att den kan tänka sig att hyra ut under semestern.

ANNONS

– Det är många som ser möjligheterna att tjäna pengar när bostaden ändå står tom. Nu går det också mycket lättare när det finns sajter som specialiserar sig på det. Stockholm är dessutom en stad som lockar många besökare vilket underlättar korttidsuthyrningen, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

Men som boende i hyres- eller bostadsrätt måste man hålla koll på om värden eller bostadsrättsföreningen tillåter uthyrning. Man behöver be om tillstånd innan man hyr ut, annars riskerar man att bli av med sin lägenhet. Utan ett godkännande kan föreningen ta ärendet till tingsrätten och sedan -säga upp bostadsrättsavtalet och sälja lägenheten. En hyresvärd kan säga upp kontraktet direkt.

Att hyra ut ett eller flera rum i en bostad kräver däremot inget tillstånd från hyresvärden, enligt hyresnämnden.

Man kan också vända sig till hyresnämnden för att få en uthyrning prövad. En boende på Södermalm fick sitt ärende prövat av nämnden, men fick nej eftersom uthyrningen ansågs likna hotellverksamhet.

Men enligt Monika Jukic, chefs-jurist på Sveriges bostadsrättscentrum, är det många bostadsrättsföreningar som i takt med att förfrågningar kring Airbnb ökat också fattat principbeslut där det gäller lika för alla i föreningen.

– Vi märker att det tas upp allt oftare på föreningsstämmor. Vi ser också att det finns föreningar som vill vara generösa mot de boende och tillåter uthyrning exempelvis under sommarmånaderna, säger hon.

Se till att ha tecknat skydd

Bordellverksamhet och hemförsäkring som inte täcker skador. Det finns skräckexempel på vad som hänt när bostäder har hyrts ut genom Airbnb.

Se till att ha rätt skydd ifall olyckan är framme.

I media har det flera gånger rapporterats om skräck-exempel där lägenheter som hyrts ut via Airbnb visat sig användas till bland annat bordellverksamhet.

Även om den som hyr ut kollar upp hyresgästen är det svårt att skydda sig mot alla faror. Ofta erbjuder uthyrningsförmedlare, såsom Airbnb, ett visst skydd till den som hyr ut, men man bör också se till att ha en bra försäkring.

– En hemförsäkring gäller för dina saker om det till exempel skulle bli inbrott, brinna eller bli en vattenskada. Om den som hyr stjäl eller slår sönder något finns det inget skydd. Om man har utökat sin hemförsäkring med ett så kallat allrisk- eller otursskydd kan försäkringen ge ett skydd om den som hyr genom en plötslig och oförutsedd händelse råkar förstöra något, säger Magnus Lindgren, produkt-utvecklare på Folksam.

Han tycker också att man bör fråga hyresgästen om den har en hemförsäkring, så att det då finns ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada.

En bra idé kan också vara att göra en inventering av hemmet och innan uthyrningen plocka bort saker som är värdefulla.

– Visst finns det en risk, och det är en risk man får ta. Vi plockar bort personliga saker eller det vi är rädda om. I övrigt har jag svårt att se att det ska bli mer slitage när någon annan bor här än när vi själva är hemma, säger Jenny Diurlin som hyr ut sin villa.

Fakta

Bra tid att hyra ut

Har du missat att hyra ut hittills i sommar? Lugn, det finns fler stora evenemang som lockar folk till Stockholm:

Pride (25–31 juli).

Stockholm Music & Arts (29–31 juli).

Weekend festival Sweden (5–6 augusti).

Sthlm Halvmara (10 september).

Lidingöloppet (23–25 september).

Sthlm International Horseshow (24–27 november).

En drös artister som lockar storpublik, till exempel Justin Bieber (29–30 september) och The Cure (9 oktober).

Fakta

Då måste du skatta

Du kan behöva skatta på de pengar du drar in på uthyrningen.

Enligt Skatteverket har du rätt att dra av ett schablonbelopp på 40 000 kronor per år och bostad.

Bor du i villa får du även dra av för 20 procent av den hyra som du tar ut, och bor du i lägenhet kan du dra av beloppet för hyran alternativt avgiften till föreningen.

Alla pengar du får in utöver det ska tas upp i deklarationen.

Källa: Skatteverket